• Načítám...
>

Středočeský kraj řešil se starosty nedostatek škol

Absolutní nedostatek míst ve středočeských školách. To bylo důvodem pro setkání středočeských starostů, vedení kraje, ale také zástupců ministerstva školství. Ti řešili hlavně nedostatek finančních prostředků a zároveň neustále přibývající počet obyvatel.

Reklama

Chybějící kapacity v základních školách. To bylo hlavní téma setkání středočeských starostů s vedením kraje. Na setkání dorazil také stále ještě současný ministr školství, Petr Gazdík. 

"My jsme tohle setkání naplánovali ještě před tím, než pan ministr podal demisi. Nicméně i on dnes přišel, protože ta demise je k 30. 6. a on samozřejmě předá celý resort svému nástupci. Já si myslím, že si z toho odnesl to, že ta situace je tady zcela jiná, než je třeba v jiných krajích," řekla Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje.

Více než sto přítomných zástupců obcí o svých problémech debatovalo velmi aktivně. 

"My máme nedostatečnou kapacitu mateřské školy a potřebujeme rozšířit také kapacitu základní školy. Mateřskou školu máme v objektu základní školy. Obec zakoupila v předminulém roce pozemky pro rozvoj základní i mateřské školy, máme projektovou dokumentaci na novou mateřskou školu, jenom nám prostě chybí ty prostředky," řekl Jiří Beneš, starosta Přerova nad Labem.

"My jsme malá obec. Máme asi pět set obyvatel, nezřizujeme školu. Škola už u nás není asi 60 let, kdysi bývala. Trápí mě to, že i když se jako obec nijak výrazně nerozrůstáme, počet obyvatel je stabilní, tak přesto nemůžeme naše děti umístit do první třídy, nyní už ani do šesté třídy do škol v okolních obcích," řekla Jarmila Smotlachová, starostka obce Hlavenec.

"Bohužel v současné situaci se stalo to, že dotační titul ministerstva financí je úplně pozastaven a dotační titul ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy teď není vypsán. My jsme dnes svolali starosty obcí, které mají problém s nedostatečnou kapacitou základních škol. Na dnešní setkání se jich zaregistrovalo sto dvacet a řešili jsme tu problematiku. Řešili jsme nějaké požadavky, které by měly být splněny, aby obce mohly školy vůbec postavit, ale aby také byly ubezpečeny, že je to pro stát záležitost, která je zásadní, důležitá a že rozvoj kapacit základních škol bude stát dlouhodobě podporovat," řekla Petra Pecková. 

Zároveň na setkání podepsalo více než 90 zástupců obcí výzvu Vládě České republiky ke krokům, které povedou právě ke zvyšování kapacit základních škol. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu