• Načítám...
>

V Lánech otevřeli Muzeum Alice G. Masarykové

Datum 26. června 2022 se nejen pro lánské obyvatele navždy vryje do paměti. V tento den bylo totiž slavnostně otevřeno Muzeum Alice Garrigue Masarykové a Českého červeného kříže. Nejstarší dcera prvního československého prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka se nesmazatelně zapsala do naší historie. Mimo jiné se stala zakladatelkou a první předsedkyní Československého červeného kříže a intenzivně se věnovala sociální oblasti. Na vlastní náklady v roce 1928 nechala pro místní pobočku Československého červeného kříže postavit dům. Ten se teď dočkal rekonstrukce a nyní poslouží jako muzeum.

Reklama

Na lánském hřbitově proběhl u hrobu Alice Garrigue Masarykové pietní akt na počest této zakladatelky a první předsedkyně Československého červeného kříže, která se intenzivně věnovala sociální oblasti a stala se v mnoha směrech velkou průkopnicí. 

„Vykonala obrovský kus práce pro Československo v době první republiky, ale i poté. Chceme proto připomenout její zásluhy a to nejen jako zakladatelky Československého červeného kříže, ale i jako velice schopné činovnice a člověka, který udělal opravdu ohromnou práci pro Československo,“ vysvětluje Magdalena Mikesková, ředitelka Muzea Alice G. Masarykové a Českého červeného kříže. 

V roce 1928 nechala Alice Garrigue Masaryková na vlastní náklady postavit dům, který sloužil jako místní pobočka Československého červeného kříže. Objekt ale postupně chátral a tak ho odkoupil Středočeský kraj, který zařídil následnou rekonstrukci. Nyní bude sloužit jako Muzeum Alice Garrigue Masarykové a Českého červeného kříže. 

„Podařilo se nám získat dotaci, ačkoliv to ze začátku vypadalo, že na nás prostředky z Evropské unie nezbydou, tak nakonec zbyly. Poslední dva roky zde probíhala tato mimořádně zdařilá rekonstrukce a dnes mohu říct, že mám velkou radost, že otevíráme,“ říká radní Středočeského kraje Václav Švenda.

Součástí domu je nově také výtah, který zajišťuje bezbariérový přístup. Rekonstrukce byla nákladná a složitá. Prakticky vše je na domě nové. 

„V podstatě zůstaly pomalu jen obvodové zdi a všechno je tady jinak nové. Rozpočet tohoto projektu byl 12,7 milionu korun a 1,3 milionu korun je z rozpočtu Středočeského kraje a zbytek je z Evropské unie,“ dodává Václav Švenda, radní Středočeského kraje. 

Díky obrovskému úsilí a citlivé rekonstrukci tak vznikly nádherné prostory, které návštěvníkům nabídnou řadu expozic.

„Návštěvníci mohou vidět i rekonstrukci dobové čekárny pro matky s dětmi. První patro jsme pak zaměřili na historii Českého červeného kříže. Jsou tu vidět i trojrozměrné sbírky a vše je doplněno audiovizuálními programy. Velká část jich je také zaměřena na mladší generaci,“ uzavírá ředitelka Muzea Alice G. Masarykové a Českého červeného kříže - Magdalena Mikesková. 

S muzeem mají jeho provozovatelé do budoucna velké plány. Mohlo by sloužit k nejrůznějším přednáškám, besedám a jako místo pro pravidelné setkávání. Popřejme mu tedy závěrem hodně spokojených návštěvníků. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu