• Načítám...
>

Kraj řešil rozvoj škol a školských zařízení

Jak by se mělo v budoucnu rozvíjet školství ve Středočeském kraji? Tím se zabývá nový dokument, který schválilo zastupitelstvo kraje. Strategii ve spolupráci s odborníky z mnoha oblastí připravil krajský odbor školství.

Reklama

Středočeští zastupitelé schválili na svém zasedání Strategii rozvoje sítě škol a školských zařízení a jejich vzdělávací nabídky do roku 2030+. V obecné rovině strategie vysvětluje, proč jsou nutné dílčí změny a představuje jednotlivé kroky, jak zvýšit kvalitu ve školství.

"Jedná se o určitý náhled na naší roztříštěnou strukturu ve Středočeském kraji. My máme totiž velké množství škol, relativně malých a málo naplněných. Nemůžeme je profesionalizovat a vybavovat moderní technikou, protože jich je bohužel příliš, takže dojde k určité koncentraci sdílení a specializaci těch škol. Máme oblasti, kde jsou ty kapacity opravdu velmi dostatečné a jak jsem říkal, Praha západ, Praha východ nebo ty přípražské oblasti, tady je zásadní nedostatek některých míst," řekl Milan Vácha, radní Středočeského kraje.

Řada velkých školních areálů na území kraje je dnes ve špatném technickém stavu a mimo jiné odborné učebny mají mnohdy desítky let staré vybavení. Velká část strategie se věnuje střednímu a vyššímu odbornému školství, které se z hlediska kvality v mezikrajském srovnání pohybuje na spodních příčkách.

"Dojde ke specializaci těch jednotlivých škol. Často se nám stává, že v jednom městě, v jednom okrese poskytují naše školy podobné vzdělání. My potřebujeme, aby se například zemědělská škola specializovala na moderní a precizní zemědělství a neposkytovala třeba podnikání, což může splňovat obchodní akademie. To znamená profesionalizace a částečně i sdílení těch odborných kapacit, ubytovacích kapacit. Někde máme lokality, kde jsou čtyři internáty, z čehož potřebujeme třeba jen jeden nebo dva, ostatní se pronajímají úplně zbytečně. Někde máme školy v pronájmu, někde naopak naše školy pronajímáme, takže se jedná o nějakou racionalizaci celého toho systému," řekl Milan Vácha, radní Středočeského kraje.

Středočeský kraj má na svém území nejhustší síť škol a školských zařízení ze všech krajů České republiky. Cílem nové strategie je zvýšení kvality a také efektivity vzdělávání, a to jak na jednotlivých školách, tak i v rámci celého vzdělávacího systému v kraji.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu