• Načítám...
>

Vrch Hostibejk nabízí jedinečný výhled na okolí

Kralupy nad Vltavou se mohou pyšnit jedním místem dokonale stvořeným na příjemnou procházku. Řeč je o vrchu Hostibejk. Na ten je možné se dostat hned několika způsoby a na návštěvníky tam čeká jedinečný výhled.

Reklama

Jedním z neoblíbenějších míst na vycházku v Kralupech nad Vltavou je bezpochyby vrch Hostibejk. Skalní masiv je tvořen svrchnokřídovými sedimenty a jedná se o přírodní památku. Na jeho vrcholu stojí i vyhlídkový altán, který je častým cílem turistů i místních obyvatel.

"Nejdominantnější vyhlídka ve městě Kralupy. Ten altán tam stojí, nechci říci od nepaměti, ale mně je 60 let a už si ho tam pamatuji. Je to nejhezčí pohled na město," řekl Zdeněk Vejrosta, předseda Klubu českých turistů Kralupy nad Vltavou.

Altán byl postaven v první polovině 20. století a návštěvníci z něj můžou kromě Kralup vidět i Mělník nebo České středohoří. V těsné blízkosti altánu se nachází i tzv. lavička smíření, která má vyvýšené kraje a naopak snížený střed. Například pohádané páry tak lavička doslova svede dohromady. K altánu vede značená turistická trasa a pěšina, které se říká Svojsíkova cesta podle zakladatele skautingu v Čechách, Antonína Františka Svojsíka.

"Vede tam zelená turistická značka, což je klasická značka z Kralup přes Hostibejk, Velvarský háj do Velvar a vede tam i naučná stezka, která je tedy již značně poničená, ale značkaři se jí snaží obnovovat a myslím si, že tam cestu všichni najdou," řekl Zdeněk Vejrosta, předseda Klubu českých turistů Kralupy nad Vltavou.

Naučná stezka má 6 zastavení s informačními panely, které návštěvníky poučí o historii a přírodě Hostibejku. A je tady i něco pro sportovce. Na vrchol se totiž můžeme dostat i zdoláním celkem 187 schodů. Vyhlídka z vrchu Hostibejk je častým místem na pořizování fotek města.

"Když se podíváte na staré fotografie Kralup, tak spousta už je focena z tohoto místa. Lidé si vezmou třeba nějakou starou fotografii nebo si v nějaké knize nalistují tu ilustraci a porovnají si, jak to vypadalo tenkrát a jak to vypadá dnes. To město se skutečně mění," řekl Zdeněk Vejrosta, předseda Klubu českých turistů Kralupy nad Vltavou.

Na vrchu Hostibejk je k vidění mimo jiné i protiletecký betonový bunkr. Návštěvníci Hostibejku se tak v rámci procházky něco přiučí, lehce si zasportují a nakonec se pokochají i krásným výhledem. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu