• Načítám...
>

Vodíkové autobusy pojedou v kraji již příští rok

Již v příštím roce se na středočeské silnice vydají první vodíkové autobusy. V čem budou vozy jiné a kde deset nových autobusů bude jezdit? Podívejte se na reportáž.

Reklama

Namísto naftových autobusů vyjedou již na konci příštího roku do provozu ve Středočeském kraji autobusy vodíkové. Pohánět je bude zelený vodík, který bude vyrábět vodní elektrárna společnosti ČEZ. Memorandum o provozu deseti vodíkových autobusů podepsala mimo jiné také hejtmanka Petra Pecková.

„Za mě je to cesta správným směrem. Je to cesta do budoucnosti. Je to cesta nejen do 21. století, ale možná i do těch dalších století. Samozřejmě s energetickou krizí, která tady dnes je, to už dostává i nějaký další rozměr. To, že se musíme chovat ekologicky a to, že musíme mít nějaká alternativní paliva, to je prostě jasné a zřejmé. My jsme se rozhodli, že vyzkoušíme vodík a vyzkoušíme ho v lokalitách, o kterých víme, že je nemůžeme obhospodařit autobusy, které jedou na elektrický pohon," řekla Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje.

Vodíkové autobusy vyjedou do Mníšku pod Brdy a jeho okolí. Pilotní projekt zajistí dopravce Martin Uher.

„My máme v plánu se jet podívat v září do Solarisu v Poznani v Polsku, abychom viděli, jak se vyrábí ten vodík, jak to přesně funguje a tak dále. Příští rok v lednu budeme vypisovat výběrové řízení na vodíkové autobusy," řekl Martin Uher, jednatel dopravní společnosti Martin Uher Bus.

Rozdíl ale poznají také sami cestující.

„Budou vnímat, že jedou moderním a značně tišším autobusem, takže pro ně to bude určitě změna k lepšímu z pohledu komfortu. My tento projekt vnímáme jako investici do budoucnosti a ta investice nám ukáže, co všechno budeme muset připravit a podstoupit, abychom byli schopni bezemisní dopravu provozovat," řekl Petr Borecký, náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

Kraj do pilotního projektu investuje 250 milionů korun. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu