• Načítám...
>

Praha a kraj soutěží autobusové dopravce

  • 29. července 2022,
  • 10:28,
  • PRAHA,
  • Dagmar Kopečková

Praha a Středočeský kraj vyhlásily první ze série soutěží na nové autobusové dopravce. Ti budou přepravovat cestující na území Prahy a Středočeského kraje po dobu deseti let. Noví autobusoví dopravci začnou provozovat činnost od 1. prosince 2024.

Reklama

Praha a Středočeský kraj soutěží autobusové dopravce. V historii Středočeského kraje se jedná o převratný okamžik. Autobusoví dopravci totiž nebyli, ze strany kraje v uplynulých letech, vybíráni formou otevřené soutěže. 

"Doposud to kraj dával přímým zadáním. Naposledy v roce 2019 kraj opět přímým zadáním prodloužil stávající smlouvy autobusových dopravců, a ty smlouvy končí roku 2024. My chceme trh ve středočeské dopravě mít otevřený, proto jsme se rozhodli vyhlásit zcela nové otevřené soutěže na autobusové dopravce. Soutěžíme už teď právě proto, aby měly firmy možnost se přihlásit a zároveň měly možnost nakoupit autobusy, zajistit si řidiče a veškeré zázemí pro výkon jejich činnosti," vysvětlil Petr Borecký, náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

Soutěže budou probíhat ve čtyřech vlnách. V každé z nich bude soutěženo osm až deset oblastí. Předložené nabídky budou hodnoceny na základě nejnižší nabídkové ceny. Dopravci musí splňovat hned několik požadavků.

"Kritérií, pro dané soutěže, máme poměrně hodně. Těmi základními, od kterých se všechno odvíjí, jsou technické standardy Pražské integrované dopravy. Tam jsme nastavili například, že autobusy musí být klimatizované, že musí být nízkopodlažní. Máme tam samozřejmě požadavky na určitý podíl bezemisních vozidel a na maximální stáří vozidel. To znamená, že autobusy nesmí být starší než osm let. Takže pro cestující by to mělo rozhodně znamenat kvalitativní zlepšení," dodal Petr Borecký, náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

Noví autobusoví dopravci začnou cestující, po kraji a hlavním městě, přepravovat od 1. prosince roku 2024. Činnost budou provozovat po dobu 10 let. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu