• Načítám...
>

Středočeský kraj se věnuje úspoře energií

Středočeský kraj se nejen v souvislosti s aktuální situací intenzivně věnuje opatřením na úsporu energií. V rámci takzvaného EPC projektu (Energy Performance Contracting), který představuje velmi efektivní nástroj realizace úsporných opatření, dojde v případě krajského úřadu v letošním roce k výměně tepelného zdroje, který zásadně zefektivní vytápění budovy.

Reklama

Středočeský kraj se dlouhodobě věnuje opatřením na úsporu energií. Součástí většiny řešení vedoucích k energetickým úsporám je například instalace fotovoltaického systému, výměna zdrojů tepla či výměna osvětlení za LED technologie.

"Obzvlášť současný stav cen energií nás k tomu nutí a potřebujeme to. Takže jsme začali zde tvořit takzvané EPC projekty a úplně jedním z prvních, který realizujeme, je EPC projekt úspory energií v Nemocnici Kutná Hora a v budově krajského úřadu. Zde dojde k výměně celého topného systému, hlavně kotle, kotelny a samozřejmě k výměně i osvětlení, to znamená zářivek za úsporné zářivky, které spotřebují daleko méně proudu," řekl Libor Lesák, radní Středočeského kraje.

Díky výměně tepelného zdroje bude v rámci krajského úřadu možné na základě teplotních čidel regulovat teplotu tak, aby nedocházelo v topné sezóně k přetápění.

"Celkem by mělo přinést toto úsporné opatření snížení energií a hlavně na plynu v průměru asi dvacet sedm, dvacet osm procent. Což v současné době, skutečně za ceny energií, tak jak jsou, je docela značné číslo," řekl Libor Lesák, radní Středočeského kraje.

Úspory plynoucí z realizace projektu jsou vyčísleny na více než jeden a půl milionů korun ročně. Středočeský kraj se v tomto ohledu zaměřuje také na své příspěvkové organizace.

"Celkem ty EPC projekty jsou naplánovány ve třech fázích. Týká se to dohromady osmdesáti sedmi budov v celém Středočeském kraji na příspěvkových organizacích, to znamená školy, sociální domovy plus ostatní, například i některá muzea. Ty projekty jsou směřovány ve dvou fázích. Ta jedna je čistě EPC, to znamená převážně výměna zdrojů tepla, výměna svícení, řízení regulace, úspory na vodě, úspory na energiích jako takových. A druhý je EPC projekt, který je spojený s dotací ze Státního fondu životního prostředí," řekl Libor Lesák, radní Středočeského kraje.

V tomto případě dochází také například k výměně oken, zateplení fasád nebo opravám střech a podobně.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu