• Načítám...
>

Ve Středočeském kraji budou chytré zastávky

Rada Středočeského kraje na svém zasedání schválila záměr uvedení projektu Chytré zastávky – Modernizace zastávkového informačního systému na území Středočeského kraje. Cestující se na všech klíčových zastávkách, nádražích a terminálech v metropolitní oblasti kraje v průběhu následujících pěti let dočkají informačních panelů, které budou poskytovat informace ohledně odjezdů nebo aktuálního zpoždění.

Reklama

Frekventované zastávky ve Středočeském kraji budou v budoucnu modernější. Disponovat budou informačními panely, které budou poskytovat informace ohledně odjezdů nebo aktuálního zpoždění.

"Zastávka bude vypadat v zásadě velice podobně. Bude s sebou nést samozřejmě moderní design, ale hlavně bude vybavena informačními panely, zejména LED panely, kde bude zobrazen konečný cíl projíždějící linky nebo dojíždějící linky včetně data odjezdu, nástupiště, včetně schématu vedení, to znamená v případě výluk informace o výlukách a podobně. Bude to zastávka, která bude mít různý počet řádků podle četnosti spojů a v případě přestupných zastávek samozřejmě i označení garantovaných přestupů," řekl Zdeněk Šponar, ředitel IDSK.

Chytré označníky by měly být instalovány zejména v uzlových stanicích a zastávkách v celé metropolitní oblasti. Ty chce kraj vytipovat po konzultacích s obcemi a stávajícími dopravci.

"Vycházíme z potřeb množství cestujících a jejich toků, to znamená v případě přestupů, popřípadě větších odjezdových vln v těch zastávkách, které jsou tímto tokem cestujících nejvíce zatíženy, aby nedocházelo ke zbytečným zpožďováním spojů z důvodu neinformovanosti cestujících. V současné době plánujeme tisíc zastávek v kraji, které by měly být instalovány v průběhu nejbližších pěti let, to znamená do roku 2027. Je to veliký projekt zhruba za 143 milionů korun," řekl Zdeněk Šponar, ředitel IDSK.

Velkou část investice by měla pokrýt dotace z Evropské unie prostřednictvím programu IROP. Další peníze budou čerpány ze státního rozpočtu a zdrojů kraje. Náklady na běžný provoz po dokončení projektu se předpokládají v maximální výši devět a půl milionu korun za rok. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu