• Načítám...
>

Den české historie v Křivsoudově připomněl Anthropoid

Slavnostním otevřením spolkového domu byl zahájen Den české historie v Křivsoudově. V programu dne nechyběla ani hra po stopách Anthropoidu či ukázky střelby. Do atmosféry dne vás přenese následující reportáž.

Reklama

Rekonstrukce historických bitev, vojenská technika nebo třeba informacemi nabitá vystoupení. Tak vypadal již devátý Den české historie, který se již tradičně uskutečnil v obci Křivsoudov na Benešovsku. Akce má pokaždé jiný náměť a podrobně se tedy věnuje jiné historické události. 

„Nosným námětem je osmdesáté výročí operace Anthropoid, na kterou se vzpomíná už od jara - útok na Reinharda Heydricha, zastupujícího říšského protektora. My tady vzpomínáme nejen na ten útok, ale hlavně na ty české vlastence, kteří pomáhali parašutistům z Velké Británie, aby mohli vůbec přežít tady v Protektorátu," řekla Jindra Svitáková, organizátorka Dne české historie.

Na místě ani letos nechyběli zástupci vojenských historických klubů. Zástupci německé a britské armády připomněli válečné tažení v Africe v roce 1942.

„Nastal velký zlom ve druhé světové válce a spojenci postupně dobyli Tobruk, začali vítězit v Africe a vytlačovat Němce. Mimo to tady máme samozřejmě Veteran Car Club, kteří tady představují historické automobily, máme tady Armádu České republiky, která se zase naopak prezentuje nejmodernější technikou a připravili jsme pro účastníky hru po stopách Anthropoidu, kde musí splnit patnáct úkolů nebo odpovědět na otázky a je to taková znalostní hra pro celou rodinu," řekla Jindra Svitáková, organizátorka Dne české historie.

Akce se každoročně pořádá v obci Křivsoudov. Láká ale občany z celé republiky.

„Jezdí sem spousta lidí, jezdí sem i lidé z velké dálky. Tahle akce je spádová a jezdí sem lidé třeba stovky kilometrů. Není to jen o místních lidech, ale o lidech, které zajímá historie," řekl Jan Červený, starosta městyse Křivsoudov.

Letošní Den české historie odstartovalo slavnostní otevření spolkového domu, kde byla připravena výstava významných občanů městyse Křivsoudov. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu