• Načítám...
>

Noir film festival byl opět plný fenomenálních snímků

Na hradě Český Šternberk se konal již desátý ročník filmového festivalu Noir Film Festival. Letošní ročník přinesl významné snímky španělského i československého noir filmu. Zvláštní pocta byla také věnována herečkám Emílii Vašáryové a Haně Maciuchové.

Reklama

Výjimečná díla, která po celá staletí fascinují diváky, filmaře i filmové historiky po celém světě. Ta na svém již desátém ročníku uvedl Noir Film Festival. Již podruhé si diváci mohli unikátní filmové zážitky vychutnat v prostorách hradu Český Šternberk. Letošní ročník věnoval velký prostor československému noir filmu a jednou z hlavních produkcí byl film "Mrtvý mezi živými", kde exceloval Karel Höger.

"Hlavním mottem, které jsme převzali z tohoto filmu zajímavého, je zbabělost nebo hrdinství. V době, kdy jsme film zařadili do programu, tak nikdo z nás nedomyslel, jak nadčasové téma to toho letošního ročníku bude," řekl Vít Grigartzik, výkonný ředitel Noir Film Festivalu.

Festival si tradičně nenechaly ujít známé tváře českého filmu. Mezi letošními hosty a také kmotry byli třeba Daniela Kolářová, Jan Hřebejk, Tomáš Hanák či slovenská herečka Judit Bárdos.

"Miluji chodit na festivaly, dívat se na filmy různých krajin a na takovéto filmy, které úplně v běžných velkých komerčních kinech nevidím. To mě nejvíce baví na těchto festivalech," řekla Judit Bárdos, herečka.

Velkou podporu festivalu přináší nejen slušná řada partnerů, ale také Středočeský kraj. 

"Podporujeme tento festival proto, že je to kvalitní festival, který sice osloví menší skupinu zájemců, nicméně jsou zde velmi kvalitní projekce, dojíždí sem lidé nejen z České republiky, ale také ze zahraničí. Je tady pro ně připraven program na několik dní a vždy sem dorazí několik tisíc návštěvníků," řekl Václav Švenda, radní Středočeského kraje.

A právě tisícovky návštěvníků láká atmosféra místa spojená často s velmi emotivními filmovými zážitky.

"Festival zakončíme ikonickým filmem "Gilda" v hlavní roli s Ritou Hayworth a dalšími filmy z prvního ročníku je "Smrtelný hřích", "Mildred Pierce", což je film s Joan Crawford, za který získala v roce 1946 Oscara a abych nejmenoval jen filmy z prvního ročníku, tak hlavní programová sekce je letos na Černé listině, což jsou filmy tvůrců, kteří byli v době mccarthismu pronásledováni za své levicové smýšlení, z nichž bych jmenoval třeba "Sílu zla"," řekl Vít Grigartzik, výkonný ředitel Noir Film Festivalu.

Noir Film Festival se poprvé konal v roce 2013 na hradě Kokořín. Promítalo se ale také na Křivoklátě. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu