• Načítám...
>

Most v Osečanech opravují kvůli velké vodě horolezci

Netradičním způsobem dochází k opravě mostu přes potok Mastník v Osečanech. Kvůli průtoku vody tam nebylo možné postavit lešení a tak byli do oprav zapojeni horolezci. Jak jejich práce vypadá? Podívejte se.

Reklama

Most přes potok Mastník v Osečanech na Příbramsku byl vystavěn již v roce 1871. Objevil se také třeba v Menzelově kultovní komedii "Vesničko má středisková". A právě kvůli jeho vysokému věku a velké vytíženosti bylo nutné zahájit opravy. 

„Je potřeba opravit spáry, vozovka je popraskaná, jak vidíte, jsou tam vyjeté koleje, ve kterých se drží voda, takže ty opravy budou i v tomto rámci. Co se týká oprav samotného mostu, nebylo zde možné postavit lešení, proto se náš zhotovitel přiklonil k té variantě alternativní, to znamená, že tady máme horolezce, kteří tyto výškové práce provádějí," řekla Petra Kučerová, tisková mluvčí KSÚS.

„Tenhle most už zažil dvě veliké povodně v roce 2002 a po deseti letech v roce 2012. Nechtěli jsme formou lešení a ani žádným jiným způsobem zužovat průtočný profil mostu, abychom se nedostali do nějakých problémů zase s další povodní. Řešili jsme tedy tu opravu formou horolezců, kteří shora opravují ty čelní zdi. Je vidět, že to byl moudrý krok, protože přišla jedna jediná bouřka a zvedla se tu hladina minimálně o metr a kdyby tam stálo lešení, tak bychom se dostali do velkých problémů," řekl Milan Doležal, jednatel společnosti Údržby silnic Sedlčany.

Práce tady na mostě začaly na začátku srpna a potrvají ještě do první půlky září.

„Celková oprava mostu, kterou v současné době provádíme, je za necelých 630 tisíc korun," řekla Petra Kučerová, tisková mluvčí KSÚS.

Opravy mostu stojící na silnici, která spojuje Osečany s městem Sedlčany, si vyžádaly i mírné omezení provozu. Přes most projíždí vozidla vždy pouze v jednom směru a provoz řídí světelná signalizace. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu