• Načítám...
>

V Klaudiánově nemocnici přistavěli dospávací jednotku

Mladoboleslavská nemocnice dokončila stavbu takzvané dospávací jednotky, která přímo navazuje na centrální operační sály. Tím bude péče o pacienty po operacích v Klaudiánově nemocnici kvalitnější.

Reklama

Mladoboleslavská Klaudiánova nemocnice otevřela zcela novou dospávací jednotku, která výrazně zkvalitní péči o pacienty po operacích. Navíc přímo navazuje na centrální operační sály. Prvním pacientům začne dospávací jednotka sloužit od září. 

„Nám to přinese méně komplikací a nižší počet rizikových stavů, které musíme řešit. Pacientovi to přinese benefit v tom, že daleko rychleji se dosáhne stabilizace základních životních funkcí," řekl Ivan Herold, emeritní primář ARO.

Častou komplikací pacientů v pooperačním období je nevolnost. I tu jsou na nové dospávací jednotce schopni vyřešit. 

„Hlavně teplotní management. Pacienti přicházejí z operačních sálů podchlazení a každé snížení tělesné teploty o jeden stupeň znamená deseti procentní nárůst infekčních komplikací, takže těch zdravotních aspektů, zlepšení a hlavně bezpečnosti pacienta je mnoho," řekl Ivan Herold.

Slavnostního otevření se kromě zástupců nemocnice a zhotovitele projektu zúčastnila středočeská hejtmanka Petra Pecková i náměstek pro zdravotnictví Pavel Pavlík. 

„Budou sloužit k tomu, že hned po operaci je ten pacient vlastně převezen na ten dospávací pokoj, tam se probouzí a tam je v péči personálu a sester, kteří na to jsou fundovaní a tím pádem se zase uvolní lůžko v operačním sále, kde ti pacienti dřív dospávali, kde se probouzeli a tím pádem je možné udělat v operačních sálech více operací, takže ono to souvisí i s nějakou efektivitou," řekla Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje.

„Co já v dnešní době covidové nebo post covidové vnímám jako velké pozitivum, my musíme být připraveni třeba na případnou další epidemii, nemusí to být covid, může to být jakákoliv epidemie, tak toto je jednotka, kterou lze de facto z hodiny na hodinu vytvořit jako izolovanou infekční, intenzivní jednotku," řekl Pavel Pavlík - náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

Dospávací jednotka vznikla ve zcela novém prostoru v patře, který vznikl jako tunel spojující dvě budovy. Celkové náklady projektu včetně vybavení jsou 55 milionů korun. Celou částku pokryly dotace z Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci Integrovaného regionálního operačního programu. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu