• Načítám...
>

V Hluboši odhalili pamětní desku faráře Dohalského

Obec Hluboš na Příbramsku byla první zářijovou sobotu svědkem historického okamžiku. Za přítomnosti řady významných osobností z církevního i světského prostředí tam došlo ke slavnostnímu odhalení pamětní desky faráře Antonína Bořka-Dohalského. V místním kostele Nejsvětější trojice krátce působil ve dvacátých letech minulého století. Pro své demokratické a státní postoje se později stal trnem v oku nacistům. Jeho hrdinské činy bude odteď navždy připomínat pamětní deska z dílny sochaře Václava Česáka.

Reklama

Za hudebního doprovodu členů Schóly Týnského chrámu došlo první zářijovou sobotu v Hluboši na Příbramsku ke slavnostnímu odhalení pamětní desky faráře Antonína Bořka-Dohalského - zavražděného za války nacisty. Odhalení předcházela mše svatá v místním kostele Nejsvětější Trojice, kde farář působil. 

„V době druhé světové války vystupoval proti nacistické okupaci. Společně se svými bratry Zdeňkem a Františkem se zapojil do protinacistického odboje, což se mu stalo osudným v době heydrichiády, kdy byl 5. června 1942 zatčen,“ popisuje historik a iniciátor projektu, Zdeněk Hazdra.

S takzvanou doložkou „návrat nežádoucí“ nejprve putoval do Malé pevnosti v Terezíně, následně do Osvětimi, kde byl 3. září 1942 zavražděn. Nyní jeho odkaz připomíná pamětní deska z autorské dílny renomovaného sochaře Václava Česáka, pro kterého byla tato práce velkou poctou.

„Je to jeden z českých mučedníků, který si opravdu zaslouží, aby mu byla věnována pozornost a aby bylo ukázáno, jaké hrdiny jsme v naší nedávné minulosti měli,“ vysvětluje sochař a autor pamětní desky, Václav Česák. 

Na realizaci projektu se podílely Oblastní muzeum Praha - východ, Masarykova společnost a Středočeský kraj. 

„Je to vzácný člověk, který bojoval proti nacismu a jehož životní příklad bychom měli dál šířit. Z tohoto důvodu Středočeský kraj podpořil vznik této pamětní desky,“ uzavírá radní Středočeského kraje, Václav Švenda.

Na osobnosti faráře Dohalského je vidět, že československá historie stále nabízí mnoho zajímavých osobností a hrdinů a je určitě dobře, že akce podobného typu nám je ukazují a představují. A v současné složité době to platí dvojnásob.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu