• Načítám...
>

V Mladé Boleslavi uctili Nebeské jezdce

Richard Husmann - jeden z Nebeských jezdců by se teď v září dožil 100 let. Známější je pod pseudonymem Filip Jánský. Pod tímto jménem vydal například román s autobiografickými prvky "Nebeští jezdci" o životě českých bombardovacích letců ve Velké Británii za 2. světové války. Jeho odvážné činy a hrdinství uctili v Mladé Boleslavi například zástupci armády a britské vlády.

Reklama

Na letišti v Mladé Boleslavi se vzpomínalo na Nebeské jezdce. Především na jednoho z nich - Richarda Husmana, který byl v literárním světě známý jako Filip Jánský. V těchto dnech by se dožil 100 let.

"Richard Husmann v nějakých 16 letech utekl do války. V 16 letech je to poněkud neobvyklé, protože byl jeden z nejmladších aktivních letců, prošel přes Francii, kde byl členem našich pozemních jednotek do Velké Británie," řekl Filip Procházka - zakladatel Klubu vojenské historie 276. peruť RAF.

Husmann patřil mezi nejmladší letce RAF, v Británii byl zařazen jako palubní střelec u 311. bombardovací perutě.

"Potom ty jeho osudy byly podobné těm našim letcům. Nějaký čas působil u aerolinek, respektive řízení letového provozu, pak byl nějakým způsobem vyhozen, působil v různých dělnických profesích a od 60. let působí jako spisovatel na volné noze," řekl Filip Procházka - zakladatel Klubu vojenské historie 276. peruť RAF.

A právě v té době píše knihu Nebeští jezdci, která je následně zfilmována. Snímek vstoupil do kin na podzim roku 1968.

"Nekopíruje to úplně přesně děj knihy samotné, na vzniku scénáře k filmu se podílel kromě Richarda Husmanna, potažmo Filipa Jánského i režisér filmu Jindřich Polák a velkou částí Zdeněk Mahler," řekl Filip Procházka - zakladatel Klubu vojenské historie 276. peruť RAF.

Příběh Richarda Husmanna si můžeme připomenout znovu na plátnech kin v novém snímku Good Old Czechs, tedy Staří dobří Češi a nebo na putovní výstavě.

"Výstava má sídlo v Praze. Je putovní, takže vidět ji můžete tam, kde je o ní zájem, což je momentálně tady v Mladé Boleslavi. Můžete na ní vidět jednak osudy Richarda Husmanna, které jsou opravdu pestré, dále je zde osud knížky samotné, která byla přeložena do mnoha jazyků včetně exotické rumunštiny, případně maďarštiny," řekl Filip Procházka - zakladatel Klubu vojenské historie 276. peruť RAF.

Nebeští jezdci jsou s námi dodnes. Jejich příběhy motivují a inspirují. Důkazem je limitovaná edice Prim Nebeští jezdci od společnosti ELTON hodinářská, která je členem skupiny Czechoslovak Group.

"Hodinky jsou vytvářené v podobě takových vintage pilotních hodinek, takže už to v sobě nese tu symboliku. Ta největší symbolika je určitě v dýnku, kde je vyobrazený letoun, na kterém tehdy létali a je tam část toho textu knihy Nebeští jezdci. Dále v číselníku je uprostřed takový rastr, který tvoří kostru toho letounu a na konci je vrtule toho letounu. Takže toto je ta symbolika," řekla Renata Červenák Nývltová - generální ředitelka představenstva ELTON hodinářská.

Nebeští jezdci byli hrdinové, bojovali za naši vlast. Za vlast, která se k nim nakonec otočila zády. Byli perzekvováni. Neměli tedy jednoduchý život, o to je víc je potřeba si jejich činů vážit a předávat jejich poselství dalším generacím. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu