• Načítám...
>

Lysá nad Labem hostila festival Ochutnej Evropu

Festival gastrospecialit s názvem Ochutnej Evropu, který pořádá Středočeský kraj u příležitosti českého předsednictví v Radě EU, zavítal také do Lysé nad Labem. Namísto obvyklé jednodenní akce se tentokrát konal ve třech dnech, od pátku až do neděle.

Reklama

Šestou zastávkou festivalu gastrospecialit Ochutnej Evropu se stalo středočeské město Lysá nad Labem. Cílem akce je představit jednotlivé země evropské sedmadvacítky a to prostřednictvím jejich typických laskomin. 

,,Nabízíme francouzskou kuchyni. Tady máme quiche Lorraine. To je plněné takovou sýrovou fáší, slané linecké těsto, uzený bůček, bylinky," řekl Tomáš Nevrlý, prodejce z francouzského stánku.

,,Máme vlastně italská vína, italská šumivá vína Spumante a velice kvalitní italská Prosecca," popsal nabídku italského stánku zdejší prodejce Pavel Barkman.

,,Dneska tady máme velkou specialitu, je to paling, neboli úhoř, máme tady také holandské sýry, máme tady i sýr, který je přes dva roky starý," představil nám prodejce z holandského stánku, Vojtěch Novák.

Přivítat návštěvníky i ochutnat cizokrajné lahůdky přišel i starosta Lysé nad Labem.

,,Já mám velikou radost z toho, že Lysá nad Labem byla vybrána mezi 13 středočeských měst, kde se odehrává tato úžasná akce. Ochutnal jsem v Holandském stánku rybí speciality a rumunské víno, úžasné, rumunský muškát," svěřil se starosta Karel Otava.

Gastronomickou přehlídku si samozřejmě nenechali ujít ani zástupci Středočeského kraje. Podle hejtmanky Petry Peckové má akce zároveň připomenout, co všechno Evropská unie lidem přináší.

,,Mnohdy si to lidé neuvědomují, že ta města získávají peníze nejenom na stavbu třeba škol, školek, ale třeba i parkovišť nebo mostů. Proto je tady taková velkoplošná venkovní výstava projektů, které vznikly ve středočeských městech a které právě byly placeny z Evropské unie," vysvětlila hejtmanka Středočeského kraje, Petra Pecková.

,,Ale to jsou jenom výstupy. Evropská unie se od začátku rozhodla, že ty země budou spolu sdílet ty vybrané daně. My jsme v současnosti ještě ta pomaleji se rozvíjející země, takže těmto jde více peněz a my se brzy budeme muset připravit na to, že už budeme ti vyspělí a že i my budeme financovat další země, jako bude doufám i Ukrajina," doplnil náměstek hejtmanky Středočeského kraje, Jiří Snížek.

Na akci kromě tradičních stánků s evropskými pochoutkami byly návštěvníkům představeny i jednotlivé členské země. Ty návštěvníkům přiblížili i někteří zástupci ambasád. Příští zastávkou festivalu gastrospecialit bude 17. září Kolín. Následovat pak bude ještě Rakovník, Kutná Hora, Mělník a Kladno. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu