• Načítám...
>

Vojenský prostor u Milovic má jasno o budoucnosti

Po letech jednání je konečně jasno, co bude s bývalým výcvikovým areálem Milovice - Mladá. Rozhodli o tom starostové dotčených měst a obcí společně se Středočeským krajem. Dohodu potvrdilo memorandum, jehož základním východiskem byl udržitelný rozvoj prostoru.

Reklama

Bývalý vojenský výcvikový prostor Milovice - Mladá má konečně jasno o své budoucnosti. O využití tohoto prostoru jednalo současné vedení Středočeského kraje s dotčenými obcemi dva roky a až nyní došlo k vzájemné shodě.

"Věc, na které jsme pracovali dva roky, abychom vyjednali shodu se všemi obcemi, které v tomto prostoru mají svůj katastr. Nebylo to jednoduché, bylo to dvoukolové připomínkování. Všechna zastupitelstva se k tomu mohla vyjádřit, takže to schválilo zastupitelstvo všech dotčených obcí, schválilo to Zastupitelstvo Středočeského kraje a dnes proběhl slavnostní podpis, že ukazujeme fyzicky, že jsme se opravdu shodli. Je to opravdu přelomová věc, protože ty předchozí garnitury, předchozí krajské rady to tlačily na sílu, chtěly tady postavit velké mezinárodní letiště nebo velkou fotovoltaickou elektrárnu a proti oběma těmto záměrům se bouřili místní obyvatelé," řekl Jiří Snížek, náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

Ti právě chtěli respektovat stávající chráněné přírodní úkazy a připomínali i nutnost zachování potřebných životních podmínek v oblastech bydlení a ekonomiky. V memorandu je tak uvedeno, že je nepřípustné, aby v prostoru vznikly logistické areály, montovny, ubytovny, spalovny, eloxovny a stavby stejného či podobného charakteru.

"Bude tam dál pokračovat firma Valeo, která tam bude testovat autonomní auta, ale ta část toho bývalého letiště je jenom malá část toho území, ta větší část je příroda, kde jsou ti pratuři, pakoně a tak dále. To bude zachováno. To je velmi důležité," řekl Jiří Snížek.

"Jsem rád za vedení kraje, že se dohodlo i s těmi starosty v okolí, kteří jsou takový přísedící orgán v té komisi a dohodli se se všemi obcemi - starostové těch obcí a měst se dohodli s těmi občany, bylo to na veřejnosti a dospěli k tomu, co každému bude vyhovovat v tomto prostoru," řekl Lukáš Pilc, starosta Milovic.

Memorandum podepsal nejen starosta Milovic, ale také zástupci Lysé nad Labem, Benátek nad Jizerou, Jiřic, Lipníku, Strak, Všejan a Zbožíčka. 

"Ty požadavky byly takové, aby tady nebyly veliké firmy, to byl jeden požadavek, pak aby tady nebylo dopravní letiště, to byl ohromně veliký požadavek," řekla Miroslava Mičková, starostka obce Jiřice.

Prostory výcvikového areálu opustila sovětská armáda již před více než třiceti lety. A právě od té doby se o tomto téměř 60 kilometrů čtverečních velkém prostoru jednalo. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu