• Načítám...
>

Středočeský kraj připomněl význam českých světců

Ve Staré Boleslavi proběhlo v předvečer svátku svatého Václava slavnostní zahájení výstavy Putování za českými světci. Kromě představení venkovní expozice nechyběl ani příjezd relikvie svatého Václava. Tento významný okamžik si nenechala ujít ani středočeská hejtmanka Petra Pecková.

Reklama

V předvečer svátku svatého Václava proběhlo v ambitech baziliky Nanebevzetí Panny Marie ve Staré Boleslavi slavnostní zahájení výstavy Putování za českými světci. Venkovní expozice představila na patnácti panelech čtyři nejvýznamnější české patrony související s počátky českého státu i zajímavá místa spojená s jejich osobnostmi. 

„Je to vlastně výstava, která vypráví nejen o českých světcích, teď o svatém Václavovi, svaté Ludmile, svatém Vojtěchovi, ale vypráví o nádherných místech Středočeského kraje, která jsou poutní a na která se možná už dávno zapomnělo. Dnes, když se řekne pouť, tak si každý představí ty houpačky, kolotoče, střelnice, ale zapomíná na to, co znamenala ta pouť, že to bylo spojeno s duchovnem a našimi světci," řekla Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje.

Součástí programu byl také příjezd relikvie sv. Václava, který byl podle tradice roku 935 zavražděn právě ve Staré Boleslavi. Při této příležitosti pronesl slavnostní řeč pražský arcibiskup, Jan Graubner. 

„Děkujeme Ti za dar víry podaný nám, v naší řeči. Prosíme Tě, abychom na přímluvu svatých Cyrila a Metoděje pochopili svou roli mezi evropskými národy. Děkujeme Ti za svatého Václava, který je pro nás příkladem spravedlnosti vládce," řekl Jan Graubner, arcibiskup pražský.

Samotnou výstavu připravil spolek Svatá Ludmila, se kterým Středočeský kraj v březnu tohoto roku uzavřel memorandum na podporu rozvoje poutního turismu.

„Přispěli jsme na tuto výstavu i vlastně na ty trasy, které povedou českou krajinou, středočeskou krajinou, takže určitě to bude krásné," řekla Petra Pecková. 

Na území kraje je celá řada poutních míst. Mezi nimi například Svatá Hora v Příbrami, Svatý Jan pod Skalou nebo Skalka u Mníšku pod Brdy.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu