• Načítám...
>

Kralupské muzeum láká na výstavu o historii města

Městské muzeum v Kralupech nad Vltavou slaví 30 let své činnosti. U této příležitosti jeho vedení pro návštěvníky přichystalo speciální výstavu. Expozice ukazuje třeba nejstarší předmět, které muzeum vlastní, zrestaurované předměty, ale i obyčejné věci z domácností našich prababiček a pradědečků často nalezené na území Kralup.

Reklama

Třicetileté výročí své existence slaví Městské muzeum v Kralupech nad Vltavou speciální výstavou. Expozice má přiblížit život v Kralupech na začátku minulého století. Jak žili místní pradědové a prababičky ukazují třeba exponáty z dnes již neexistujících místních dílen a podniků.  

"Je zde hnědá vypálená forma na pečivo, která vznikla ve zdejší keramické dílně nebo tedy potom v keramickém závodu rodiny Bíňovcovy," řekl Jan Racek - ředitel Městského muzea v Kralupech nad Vltavou.

Zajímavým kouskem je třeba i dosud neotevřená lahvička s parfémem. Skleněný flakon pochází zhruba z 20. let minulého století.

"V tom velkém flakonu je místní kralupská kolínská voda vyrobená ve zdejší drobné firmě inženýra Arnošta Brabce, voňavka se jmenovala Gejša. Nevíme jak voní, poněvadž dlouhodobým nepoužíváním je to zatuhlé a neznáme způsob, jakým to bezpečně otevřít," řekl Jan Racek - ředitel Městského muzea v Kralupech nad Vltavou.

"Zajímavostí výstavy je třeba tato krajinná malba od Josefa Holuba, která pochází z roku 1929 a než se sem obraz dostal, tak už měl málem shořet na hranici."

"Ten obrázek byl v dosti špatném stavu fyzickém a dokonce až v tak špatném stavu, že byl na hranici na spálení na čarodějnice," řekl Jan Racek - ředitel Městského muzea v Kralupech nad Vltavou. 

Odtud ho ale zachránil jeden z kolemjdoucích a právě kralupskému muzeu ho nabídl. Na obrazu, který téměř před 100 lety vytvořil místní krajinkář, ale museli výrazně zapracovat restaurátoři. Podobně, jako třeba na téhle citeře.

"Je hypoteticky přisuzována, že patřila otci hudebního skladatele Antonína Dvořáka. Je to uvedeno v těch podkladech k ní," řekl Jan Racek - ředitel Městského muzea v Kralupech nad Vltavou.

Zapomenuté životy lidí v Kralupech z počátku 20. století představují tisíce zajímavých exponátů. Zájemci si je mohou přijít prohlédnout od úterý do pátku vždy od devíti hodin ráno do čtyř hodin odpoledne. V pátek pak od třinácti do sedmnácti hodin.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu