• Načítám...
>

Středočeský kraj zachraňuje pstruhy

Vody ve Středočeském kraji jsou zase o něco bohatší na pstruhy. Zástupci Českého rybářského svazu a Středočeského kraje se zúčastnili vysazení dvou tisíc kusů násady pstruha obecného potočního do říček Zábrdka a Mohelka na Mladoboleslavsku. Pstruh potoční je citlivý na znečištění vody, ve které žije.

Reklama

Štáb televize Praha vyrazil se zástupci Středočeského kraje a Českého rybářského svazu na ryby. Ano, tak by to mohlo na první pohled vypadat. Ale ranní návštěva Mladoboleslavska měla úplně jiný účel. Ne ryby lovit, ale naopak zachraňovat. Konkrétně pstruhy. 

Pstruh obecný potoční býval kdysi v našich vodách běžnou rybou. Jeho možnou záchranou je vysazení nové násady, jako třeba tady v říčce Zábrdka na Mladoboleslavsku.

"Tento projekt na obnovu populací pstruha obecného potočního je projekt Českého rybářského svazu, který jsme jako rada podpořili 150 tisíci korunami v letošním roce," řekla radní Středočeského kraje pro životní prostředí a zemědělství, Jana Skopalíková.   

"Je to určitě česká ryba, je to populace pojizerská a to znamená, že je to její původní domovina, geneticky daná. Vysazujeme rybičku, která je zhruba jeden rok stará a má průměr zhruba 19 centimetrů. A vysazujeme to na základě projektu se Středočeským krajem do vybraných pstruhových vod, které jsou dlouhodobě na vodě, to znamená, že celý rok to nestagnuje a nejsou tam ani žádné letní přísušky a ta voda má veškeré předpoklady, aby ta ryba tam mohla vyrůst a přizpůsobit se aktuálním podmínkám a predátorům. A aby mohla rozšířit původní domácí populace ryb," dodal předseda Středočeského územního svazu Českého rybářského svazu, Dušan Hýbner.

Do říček Zábrdka a Mohelka v okolí Mnichova Hradiště rybáři a radní vysadili na 2 tisíce malých pstruhů. Tím to ale nekončí. 

"Ty podmínky pro život toho pstruha obecného se rok od roku zhoršují, přispívají k tomu třeba klimatické změny. V létě tak většina toků ve středních Čechách vyschne, s výjimkou 12 až 13 toků, které máme vytipované a tam právě tyto ryby dáváme," připomněl Dušan Hýbner z Českého rybářského svazu. 

Spolupráce rybářů s krajem právě proto probíhá dlouhodobě. 

"V minulých letech to byla například podpora reofilních ryb, jako je parma nebo okoun," prozradila středočeská radní Jana Skopalíková.

V posledním říjnovém týdnu se pak rybáři s krajskými zástupci vydají na řeku Litavku na Příbramsko a na Janovický potok na Benešovsku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu