• Načítám...
>

Kraj chce zkvalitnit pomoc obětem domácího násilí

České republice se bohužel stále nedaří plnit evropské standardy ochrany obětí domácího a genderově podmíněného násilí. Chybí třeba centra pro oběti znásilnění a sexuálního napadení, nedostatek je také lůžek v azylových domech nebo proškolených odborníků, kteří postiženým lidem pomáhají. Vedení Středočeského kraje chce změnu. Podepsalo proto memorandum o přijetí standardů kvality specializovaných služeb pro oběti domácího a genderově podmíněného násilí.

Reklama

V Česku chybí sociální služby pro osoby ohrožené domácím násilím. To by se v budoucnu mohlo změnit alespoň ve Středočeském kraji. Pomoci k tomu má memorandum k přijetí standardů kvality specializovaných služeb, které podepsala hejtmanka Středočeského kraje spolu s několika organizacemi.

"My bychom chtěli analyzovat ten terén, ty služby, které tady pro oběti domácího násilí jsou, samozřejmě i proškolit třeba sociální pracovníky, kteří se stýkají s obětí domácího násilí," řekla Petra Pecková (STAN) - hejtmanka Středočeského kraje.

Jedním z hlavních cílů je do budoucna třeba navýšit kapacity azylových lůžek, rozšířit chybějící poradenská centra nebo proškolit personál.

"Domácí násilí je komplexní traumatizace, která ty lidi postihuje. Je strašně důležité, aby třeba personál, který pracuje v těchto organizacích, byl proškolen v této problematice, aby měl ten trauma citlivý přístup," řekla Jaroslava Chaloupková - ředitelka organizace AKORUS.

"Třeba když se ta oběť domácího násilí dostane do azylového domu, tak my máme pocit, že je tím vyhráno. Ale v tu chvíli ona se nachází v takovém nejzranitelnějším období toho odchodu od násilníka a v okamžiku, kdy ti lidé v těch sociálních službách nejsou úplně proškoleni právě na tu oblast domácího násilí, tak třeba pomáhají ve fázi, kdy ta oběť vůbec není připravena k tomu odchodu," řekla Petra Pecková (STAN) - hejtmanka Středočeského kraje.

K memorandu se svými podpisy připojili také například zástupkyně koalice tří neziskových organizací zvaná NeNa.

"Je to takový závazek k tomu, že služby pro oběti domácího násilí potřebují více pozornosti, více zájmu i těch politických, úřednických špiček," řekla Jaroslava Chaloupková - ředitelka organizace AKORUS.

K podpisu se pak dostavili i zástupci společnosti IKEA, která letos na jaře během uprchlické krize z Ukrajiny pomáhala ve Středočeském kraji vybavovat azylové domy.

"Snažíme se pomáhat jak naším zákazníkům, zároveň ale i naším zaměstnancům, kterých je přibližně 2, 5 tisíce. S tím, že jsme si zvolili nějakých pět základních cest, kterými chceme jít, ať už se jedná například o osvětu, finanční pomoc pro boj s domácím násilím, tak i legislativní změny," řekl Jakub Lolek - ředitel pro externí vztahy IKEA.

Aktuálně v Česku chybí kolem 3 000 azylových lůžek a desítky poradenských center pro oběti domácího násilí. Vychází to z poměrně nedávných výsledků průzkumu společnosti Moore Czech Republic zpracované pro Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu