• Načítám...
>

Příbram už 20 let pomáhá lidem se závislostmi

Centrum adiktologických služeb Magdálena v Příbrami slaví dvacet let existence. Zároveň je to už dvacet let, co pomáhá lidem s léčbou nejrůznějších závislostí a opětovným zařazením do společnosti. Mezi jejich klienty patří jak lidé s problémy s drogami, alkoholem, tak i lidé závislí na gamblingu anebo mladiství, kteří většinu svého času tráví u počítačů. Důležitou úlohu Magdáleny tvoří i provázání s příbramskou věznicí, kdy pomáhá vězňům ve výkonu trestu a zároveň jim podává pomocnou ruku těsně před propuštěním. U významného výročí byla i středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN).

Reklama

Celá řada lidí je na něčem závislá. Někdy ale závislost přeteče únosnou hranici a je třeba vyhledat odbornou pomoc. Tu v Příbrami už dvacet let nabízí Centrum adiktologických služeb Magdaléna, které pomáhá klientům s nejrůznějšími druhy závislostí. Mezi nimi jsou i mladiství, kterým se centrum snaží pomáhat hlavně preventivně a edukačně. 

„Závislostí, ať už na alkoholu, tabáku, respektive ty první experimenty u těch dětí ubývají, ale na druhé straně roste čas, který tráví na internetu nebo čas, který tráví hraním,“ upozorňuje Ondřej Sklenář, ředitel společnosti Magdaléna o.p.s.

Důležitou roli hraje Magdaléna i ve spolupráci s příbramskou věznicí, protože až 80 procent odsouzených má ve své anamnéze zneužívání návykových látek.

„My se snažíme s vězni pracovat právě během toho výkonu trestu, nabízíme jim poradenství, léčbu a podporu. A zejména se snažíme s nimi pracovat těsně před výstupem trestu, aby se nevrátili zpátky k závislosti a třeba i zpátky na ulici,“ vysvětluje ředitel společnosti Magdaléna o.p.s. Ondřej Sklenář.

Magdaléna o.p.s. působí ve Středočeském kraji a v Praze v celé řadě adiktologických služeb už 25 let, příbramské centrum oslavilo 20 let existence. Oslavy si nenechala ujít ani hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková, která zároveň Magdaléně popřála do dalších let mnoho dobrého.

„Popřála bych, aby lidé, kteří v těchto službách pracují, to dělali s obrovským nasazením, nadšením, které nevyhoří. Aby hořeli, ale nevyhořeli, to bych přála. A také, aby každý klient, který se rozhodne, že potřebuje pomoc, chce tu pomoc vyhledat a udělá ten krok k vyhledání pomoci, tak aby ji také nalezl,“ přeje si hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN).

A jelikož kvalitní péče se nikdy neobejde bez nasazení, nadšení a profesionálního přístupu, ale také bez peněz, přišla zároveň paní hejtmanka s dobrou zprávou.

„Jsem ráda, že se podařilo nejen Magdaléně, ale vůbec adiktologickým službám dát v tomto roce takový malý dárek, protože i přes úspory, které nyní ve všech fondech máme, tak právě adiktologické služby dostaly ze 3,5 milionů těch milionů 5,“ uzavírá Petra Pecková (STAN), hejtmanka Středočeského kraje.

Závěrem nezbývá, než popřát mnoho sil, energie a nadšení do dalších let fungování příbramské Magdalény, protože za dvacet let své existence pomohla tisícovkám lidí, které vyléčila ze závislostí, vrátila zpátky do společnosti a mnohým doslova zachránila život. A taková práce má smysl vždy. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu