• Načítám...
>

V Mělníku si připomněli oběť Jana Palacha

Před 54 lety se na pražském Václavském náměstí zapálil Jan Palach na protest proti invazi vojsk Varšavské smlouvy. Teprve dvacetiletý student na následky popálenin tři dny poté zemřel. Klíčovou událost moderních československých dějin si připomínají občané na mnoha místech České republiky včetně Mělníka, kde Palach na začátku 60. let 20. století studoval na místním gymnáziu.

Reklama

Před 54 lety se v Praze na Václavském náměstí upálil dvacetiletý student Jan Palach. Svým činem chtěl tehdy už rezignující společnost vyburcovat a zahájit celostátní vzepětí proti sovětským okupantům, kteří na naše území vstoupili v srpnu 1968. Na Palacha i jeho gesto zavzpomínali i v Mělníku. U pomníku maďarského umělce Becka si Palachův čin připomněli pamětníci, současní studenti i osobnosti z řad významných politiků.

"My se tu setkáváme každým rokem, vzpomínáme a všichni cítíme důležitost, že je potřeba tu jeho památku připomínat a že ten boj za svobodu a demokracii nekončí. Proto se tu každým rokem scházíme," řekl Tomáš Martinec (ODS) - starosta města Mělník.

"Já si vzpomínám, když jsme tady byli před rokem, před rokem tady byl pan velvyslanec Ukrajiny a já jsem se s ním bavila o tom, jestli si myslí, že válka na Ukrajině přijde a on mi už tehdy říkal v lednu, že si myslí, že je to bohužel otázka jenom několika dnů. Přála bych si, abychom si všichni uvědomili, a já si myslím, že kvůli tomu konfliktu si to i uvědomujeme, že ta svoboda a pocit bezpečí jsou hodnoty, které jsou pro nás strašně důležité. Myslím si, že si musíme uvědomit, že je musíme bránit," řekla Petra Pecková (STAN) - hejtmanka Středočeského kraje.

Zavzpomínat na Jana Palacha přišli i jeho vrstevníci a kamarádi. Mezi nimi i Bohuslav Bubník. Jeho žena, rodačka z nedalekých Všetat, s Palachem dokonce sousedila. 

"Znala jeho rodiče, maminku, bratra a znala ho jako skromného chlapce ze slušné rodiny. Rodiče velice pracovití, viděli, c udělal a že to dělal pro lepší budoucnost," řekl Bohuslav Bubník - předseda Československé obce legionářské v Mělníku.

Palachův hrdinský čin sice komunisté neututlali. Veřejně se o něm ale nemluvilo ještě dlouho. Jeho památka se mohla svobodně připomínat až po listopadu 1989. Ale už v lednu téhož roku se výročí Palachovy smrti změnilo v nejsilnější protest proti totalitnímu režimu. Ten pak o 10 měsíců později definitivně padl.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu