• Načítám...
>

Oprava silnic ve Středních Čechách bude letos rychlejší

Asi 200 sypačů, 8 fréz a 19 šípových pluhů. To je technika, se kterou středočeští silničáři udržují během zimy víc než 8,5 tisíce kilometrů silnic II. a III. třídy. Jejich údržba po zimě by letos mohla přijít, podobně jako loni, na půl miliardy korun. S opravami po zimě by se ale mohlo začít dříve.

Reklama

Středočeští silničáři udržují během zimy víc než 8,5 tisíce km silnic II. a III. třídy. Jejich údržba po zimě by letos kraj mohla přijít na půl miliardy korun.

,,Velkoplošné opravy škody po zimě máme za 250 milionů korun v rozpočtu. Očekáváme, že se dostaneme na půl miliardy jako v loňském roce," řekl Aleš Čermák - ředitel Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje.

S opravami výmolů by se navíc letos mohlo začít dřív. 

,,Už máme čtvrt miliardy, to znamená 250 milionů, připravených v rozpočtu Středočeského kraje právě na tu údržbu po zimě, tak abychom mohli začít co nejdříve a abychom nečekali až nám budou prostředky přiděleny, ale už je přiděleny máme," Karel Bendl (ODS) - radní Středočeského kraje.

Správa a údržba silnic Středočeského kraje tak letos poprvé nemusí vyčkávat na přebytky peněz z předchozích let a s opravami výmolů a prasklin může začít hned, jak to dovolí klimatické podmínky.

,,Takže s největší pravděpodobností toho uděláme i více, protože ta sezona je omezená těmi klimatickými podmínkami. Poslední ty opravy lze dělat, pokud jsou dobré klimatické podmínky, někdy na konci října, listopad, ale to už je vlastně s rizikem," doplnil Bendl.

Jako prevenci proti degradaci vozovky zavedla Krajská správa a údržba silnic v některých úsecích Středočeského kraje vysokorychlostní vážení.

,,Bude to pro nákladní vozidla, vozidla, která budou převyšovat svou vahou," vysvětlil ředitel Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje.

Vysokorychlostní vážení už funguje třeba v Kolíně nebo v Ovčárech. Za každou překročenou tunu tady řidičům hrozí pokuta do výše přibližně 9 tisíc korun.

,,To znamená jeden průjezd přetíženého nákladního vozidla se může řidiči vyšplhat na pokutu v několika desítkách tisíc korun," doplnil Čermák.

Středočeský kraj také spravuje na 4 desítky meteostanic s kamerovým systémem a jejich počty by se ještě letos měly rozšířit.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu