• Načítám...
>

Stavba dálnice D3 uleví obcím od provozu

Ulevit obcím od provozu má za cíl dálnice D3. Její vybudování přinese také vybudování desítek obchvatů obcí. Některé z nich jsou již vybudovány, jiné na svou realizaci teprve čekají.

Reklama

Dálnice D3. To je klíčová stavba pro středočeskou dopravu, jejíž realizace by ulevila od hustého provozu mnoha obcím na jih od Prahy. S tímto problémem se potýká například Miličín či Olbramovice.

"Středočeský kraj v rámci této státní stavby, kterou má na starosti Ředitelství silnic a dálnic, má připravenou desítku souvisejících a vyvolaných staveb tak, aby ty investiční akce, které provede Středočeský kraj, pomohly odvést tu dopravu z té připravované dálnice a nebo k té připravované dálnici. Ta desítka jednotlivých akcí je v různém stádiu rozpracovanosti a výhodou pro Středočeský kraj je také to, že je možné ji financovat ze Státního fondu dopravní infrastruktury, protože je to stavba vyvolaná českým státem v rámci Ředitelství silnic a dálnic, tudíž máme nárok na financování právě jako doprovodné nebo vyvolané stavby," řekl Karel Bendl (ODS), radní Středočeského kraje.

Tyto stavby se dají rozdělit do třech kategorií.

"Jedna ta kategorie jsou stavby, které už jsou v realizaci nebo se budou realizovat v nějaké nejbližší době, máme tam například obchvat Jesenice, který už se částečně zrealizoval, Jílové u Prahy, to je další příklad realizace, která bude snad již brzy kolaudována. Následující stavby, které ještě máme v přípravě, jsou buď v takovém stavu, že čekáme ještě na další subjekty, to znamená kupříkladu u Vestecké spojky jsme čekali v tento moment na posunutí nultého kilometru u dálnice D1 a pak jsou stavby, které můžeme realizovat i bez dalších subjektů a tam jsme ve většině případů v územním řízení. Tam mohu jako příklad zmínit například obchvat Netvořic, obchvat Krňan, obchvat u Benešova a další obchvaty. Vesměs všechny ty stavby jsou obchvaty," řekl Jiří Bejlovec, vedoucí odd. pozemních komunikací KÚ.

Pro Středočeský kraj je toto obrovská výzva. Přípravy těchto staveb musí totiž korespondovat s přípravami stavby dálnice D3 tak, aby zmiňované doprovodné stavby fungovaly již v době uvedení dálnice do provozu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu