• Načítám...
>

Kraj představil novou koncepci prevence kriminality

Středočeský kraj představil novou koncepci prevence kriminality. Ta se mimo jiné věnuje například domácímu násilí či kybernetickým útokům. Vedení kraje zároveň plánuje řešit dlouhodobou problematiku týkající se nedostatku policistů.

Reklama

Koncepci prevence kriminality na následující čtyři roky představil Středočeský kraj. Zaměřit se chce primárně na sedm oblastí.

"Je to prevence kriminality, pak je to boj s kriminalitou. Pak je to třeba i řešení průmyslových zón a specifik, která jsou právě v průmyslových zónách. Pak je to oblast kyberbezpečnosti, protože v té kyberbezpečnosti teď sledujeme jev, kdy ta kyberkriminalita se opravdu zvyšuje. Možná to samozřejmě souvisí s tím, že lidé jsou více doma už od covidu a teď i přes válku s Ukrajinou a víc páchají právě tu trestnou činnost prostřednictvím počítačů," řekla Petra Pecková (STAN), hejtmanka Středočeského kraje.

Další oblastí je bezpečnost školských zařízení a nemocnic. V tomto případě bude i nadále probíhat takzvané cvičení AMOK.

"Kdy se cvičí personál jak škol, tak nemocnic na přítomnost aktivního útočníka v takovémto zařízení. A pak je to oblast například prevence domácího násilí a pomoc obětem domácího násilí, kde už teď mohu říci, že opravdu ty záměry kraje nezůstaly jenom na papíře, ale že už jsou realizovány v terénu. A z toho mám velkou radost," řekla Petra Pecková (STAN), hejtmanka Středočeského kraje.

Řeč padla také na několikaletý problém nedostatku policistů ve Středočeském kraji. 

"Musím říci, že policii Středočeského kraje se daří velmi významně policisty náborovat. Oni noví policisté mají zájem pracovat u policie, pracovat v kraji, na druhou stranu velký počet policistů také odchází. A možná je to třeba způsobeno i tím, že zde slouží policisté, kteří nejsou z našeho kraje, ale jsou z jiných krajů, třeba z moravských krajů nebo z krajů na severu naší země a je pro ně velmi složité si třeba v okolí Prahy nebo v jiných částech Středočeského kraje najít bydlení tak, aby tam mohli být s celou svou rodinou," řekla Petra Pecková (STAN), hejtmanka Středočeského kraje.

Hejtmanka Petra Pecková proto na začátek března plánuje schůzku s ředitelem středočeské policie, policejním prezidentem a Ministerstvem vnitra, kde se budou touto problematikou zabývat a hledat společná řešení.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu