• Načítám...
>

Mladí astronomové mají v Boleslavi svou hvězdárnu

Na konci zimy a začátku jara je vhodný čas na pozorování noční oblohy. Věděli jste, že Pražané a Středočeši ale nemusí nutně vyjet jen na Petřín nebo do Ondřejova u Prahy? Zájemci o vesmír můžou každý pátek mimo školní prázdniny navštívit hvězdárnu v Mladé Boleslavi, která je součástí objektu Základní školy Pastelka na ulici 17. listopadu.

Reklama

Mladá Boleslav patří mezi největší středočeská města plná světel, které pozorování znemožňují, hvězdárna ale stojí na šikovném místě.

"Světelný smog tady je, ale my se nacházíme právě v takové části města, kde to světelné znečistění není takové," řekl Daniel Kučava, pracovník Hvězdárny města Mladá Boleslav.

Pozorování oblohy, planet, Měsíce, přednášky a projekce, to všechno je možné každý školní pátek, mimo prázdniny, vždy ve večerních hodinách. Otevřeno tu mají od západu Slunce. 

"Máme celkem čtyři dalekohledy, z toho máme tři hlavní, kterými pozorujeme nejčastěji, například mohu zmínit náš téměř dvoumetrový dalekohled, který díky správnému nakombinování s okuláry můžeme mít až dvou set násobné zvětšení, takže když lidé přijedou například na Měsíc, tak mohou krásně vidět strukturu kráterů a jejich stíny. Ostatní dalekohledy máme většinou doplňkové," řekla Šárka Janurová, pracovnice Hvězdárny města Mladá Boleslav.

"Pro vyšší názornost, zařazuji do výkladu i pokusy z fyziky, beru si sem různé pomůcky, kde mohu zájemcům názorně ukázat nejen, jak to funguje ve vesmíru, ale třeba také jak funguje moderní technika," řekl Pavel Brom - Vedoucí Hvězdárny města Mladá Boleslav.

A pokud by snad nepřálo počasí, návštěvníci nemusejí zoufat. Všechno uvidí díky digitální projekci a alespoň budou mít důvod místo navštívit znovu. A že je co pozorovat. 

"V zimním období je obloha nejatraktivnější, můžeme sledovat například souhvězdí Orion, ve kterém se nachází krásná mlhovina, můžeme sledovat hvězdokupy Kuřátka a nebo Jesličky, můžeme také sledovat planety Mars a Jupiter - teď ještě v nejbližší době společně s Venuší a každý měsíc se opakuje Měsíc, takže to je taková pravidelná záležitost, na kterou lidé rádi chodí," řekla Šárka Janurová, pracovnice Hvězdárny města Mladá Boleslav.

Hvězdárna v Mladé Boleslavi ale není záležitostí pro každého. Komu se dělá ve výškách špatně, měl by počítat s tím, že se vyšplhá až do 26 metrové výšky nad okolní terén. Hvězdárna je zároveň postavena tak, aby byla nad úrovní okolních panelových domů. 

Podrobnosti o konkrétním programu najdete na stránkách hvezdarnamb.cz. A na závěr si ti malí, ale i větší můžou cestu dolů urychlit třeba na tobogánu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu