• Načítám...
>

V Lánech se vzpomínalo na T. G. Masaryka

V Lánech u Prahy se konala tradiční akce k výročí narození T. G. Masaryka. Pietního aktu u jezdecké sochy prvního československého prezidenta se zúčastnila i hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková. Následně byla ve výstavní síni muzea zahájena výstava Masarykovi v Americe.

Reklama

Takto začala pietní akce v Lánech u jezdecké sochy prvního československého prezidenta. Konal se tu den s Tomášem Garriguem Masarykem.

,,Jezdím sem několikrát za rok, protože se i pravidelně účastním Masarykovy vatry, která se koná v září. Na mě to tady vždy doslova dýchne tou jeho osobností. Opravdu jako kdybyste si sáhla na demokracii, na ty hodnoty, na to člověčenství, na to lidství, které on hlásal," prozradila Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje.

U příležitosti 173. výročí narození prvního československého prezidenta a zároveň oslav 20. výročí otevření Muzea Tomáše Garrigua Masaryka v Lánech mělo vše prvorepublikový nádech. V muzeu bylo možné potkat prvorepublikové četníky, legionáře, dobově oděné dámy a setkat se i s dokonalým dvojníkem T. G. Masaryka. A také byla slavnostně zahájena výstava "Masarykovi v Americe".

,,Je to zajímavé téma i pro československou státnost, protože dnes si málo uvědomujeme, že pobyt T. G. Masaryka ve Spojených státech amerických v roce 1918 a jeho setkání s Woodrowem Wilsonem bylo velice důležité pro vznik Československa. V Americe pobývaly i jeho děti - třeba Jan Masaryk, Alice Masaryková a zajímavé je už i jenom to, že jeho manželka byla Američanka," řekla Magdalena Elznicová Mikesková, ředitelka Muzea T. G. Masaryka, Rakovník.

K příjemné atmosféře slavnostního dne přispěla i ochutnávka oblíbených jídel Tomáše Garrigua Masaryka. Ten jedl velmi střídmě, a to třikrát denně.

,,Ke snídani měl rád grapefruitovou šťávu, takže si dával grapefruit, ale úplně ta jeho top, tedy nejoblíbenější záležitost, byly švestkové knedlíky s mákem v bramborovém těstě. Nebo víme, že preferoval celkem skromnou vesnickou stravu, takže měl rád bramborovou polévku. Rodina často jezdila na Slovensko, takže tam patřily i halušky," odtajnila Magdalena Elznicová Mikesková, ředitelka Muzea T. G. Masaryka, Rakovník.

,,Já myslím, že na významné osobnosti našeho národa, naší historie zapomínat nesmíme, protože nesou samozřejmě do budoucnosti nějaký odkaz. A já si myslím, že je nesmírně důležité i mladým generacím ukazovat obsah toho odkazu," nechala se slyšet Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje.
  
Součástí oslav byla také akce "Do Lán na Den s T. G. M." s Klubem českých turistů a po celý den byl otevřen zámecký park.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu