• Načítám...
>

Středočeský kraj rozdá svazkům obcí 2,5 milionu korun

Středočeský kraj potřetí podpoří rozvoj meziobecní spolupráce v oblasti strategického rozvoje dobrovolných svazků obcí. Zhruba deseti svazkům tak kraj na rok 2023 rozdělí částku dva a půl milionu korun.

Reklama

Dva a půl milionu korun. Částka, kterou Středočeský kraj podpoří spolupráci mezi obcemi. V největším samosprávním celku Česka jich je totiž 1 144. A především menším vesnicím se pak vyplatí spojit s dalšími a vytvořit tak jakési mikro regiony. V nich pak obce společně sdílí mnohdy základní služby.

,,Z našeho hlediska není možné pracovat s každou obcí zvlášť, proto vítáme, že se obce spojují do svazků. Ty svazky obcí zná zákon o obcích, obce se můžou spojovat," řekl Jiří Snížek (Piráti), náměstek hejtmanky Středočeského kraje. 

Běžně se obce spojují například za účelem výstavby kanalizace nebo vodovodu, v poslední době pak nejčastěji kvůli výstavbě svazkových škol. Letošní dotace má ale svazkům přispět na zaměstnance a na vedení svazků.

,,Těmi dvěma a půl miliony právě podporujeme ty větší i menší svazky obcí, aby si zaměstnali nějakého zaměstnance, který jim právě to školství, sociální věci, cestovní ruch, ale třeba i údržbu zeleně bude zařizovat pro ně společně," vysvětlil Snížek.

Sdružování obcí ve Středočeském kraji funguje na úrovni dobrovolných svazků obcí, místních akčních skupin a destinačních managementů. Všechny tři skupiny pak kraj v rámci dotačního programu podporuje už třetím rokem.

,,Pro nás je to výhodné proto, že se nemusíme bavit jenom s těmi obcemi s rozšířenou působností, které jsou vždycky takovým tím spádovým centrem, ale můžeme se bavit třeba s předsedou toho dobrovolného svazku a tím pádem se dostaneme ke všem těm obcím a občanům," řekl náměstek hejtmanky Snížek.

Dotační program pak svazky obcí rozděluje do dvou kategorií. O výši dotace tak rozhoduje, zda má svazek více nebo méně než 20 obcí.

,,Pro ty větší máme připraveno 300 tisíc, pro ty menší máme 150 tisíc na jeden rok pro jedno pracovní místo," doplnil Snížek.

Zažádat o dotaci pak může svazek, který má minimálně 10 obcí. Na dotaci ve Středočeském kraji aktuálně dosáhne asi 10 svazků. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu