• Načítám...
>

Zámek Veltrusy představuje konec aristokracie

Dominantou Veltrus je stejnojmenný zámek, jehož historie se začala psát skoro o 500 let později než historie samotné obce. Barokní skvost jsme se rozhodli navštívit i my s kamerou. A protože se jedná o bývalé reprezentační sídlo českého šlechtického rodu Chotků, zvolili jsme okruh zvaný „Aristokracie: začátek konce“, který nabízí pohled do života a osudů posledních dvou generací majitelů veltruského zámku.

Reklama

Asi 25 kilometrů severozápadně od Prahy mezi Kralupy nad Vltavou a Mělníkem leží malé město Veltrusy. Původ obce sahá do 13. století, takže pamatuje třeba počátky Přemyslovců na českém trůně. Nás tady ale zaujal místní stejnojmenný zámek, jehož historie se začala psát skoro o 500 let později. Někdejší sídlo českého šlechtického rodu Chotků fungovalo ve své době jako panský úřad.

"Ty panské úřady měly podobné pravomoci jako mají dnes městské a obecní úřady. Zařizovaly všechno od přestupků, to byl úřad justiciára, který buď ukládal pokuty a potom to samozřejmě byl úřad duchodního, který měl na starost výběr daní," řekl Pavel Ecler - kastelán zámku Veltrusy.

No a nad tímhle vším mívala kontrolu právě šlechta a na Zámku Veltrusy to byl konkrétně právě rod Chotků. Posledním z nich pak byl hrabě Arnošt z Chotkova. 

"Byl to jeden z mála Chotků, který měl za sebou skutečně velmi významnou vojenskou kariéru. Jediný z Chotků odešel do penze v hodnosti generála a jediný z Chotků, kdo se zúčastnil skutečně závažných tvrdých krvavých bitev. Chotkovi jako šlechtický rod nebyli v podstatě žádní válečníci, jejich doménou byly ty vysoké posty ve státní správě," řekl Václav Legner - hlavní průvodce.

A právě o vysoké posty vlivem zrušeného poddanství v roce 1848, stejně jako většina šlechticů, přišli i Chotkové.

"Byly zrušeny všechny panské úřady a byly nahrazeny těmi úřady, které známe dnes. To znamená ty úřady městské a obecní. Pro šlechtu to byla velká rána, protože přišli samozřejmě o levnou pracovní sílu a přišli také o vliv nad těmi poddanými," řekl Pavel Ecler - kastelán zámku Veltrusy.

Pozdější nástup totality a konfiskace majetku asi není třeba detailně představovat. Co se ale potom s barokním klenotem i s jeho posledními šlechtickými obyvateli dělo, o tom je celá jedna prohlídková trasa na veltruském zámku. Tak se přijďte sami podívat a tuhle důležitou část naší historie si připomenout.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu