• Načítám...
>

Mladoboleslavskou nemocnici navštívila dánská delegace

Klaudiánovu nemocnici v Mladé Boleslavi navštívil dánský expert na zdravotnictví Jakob Skaarupua Nielson. Lékaři si tady měli vyměnit zkušenosti z oboru. Pro ředitele oblastní nemocnice ale bylo hlavním cílem načerpat inspiraci z osvědčeného dánského zdravotnického systému.

Reklama

Klaudiánovu nemocnici v Mladé Boleslavi navštívil dánský expert na zdravotnictví Jakob Skaarupua Nielson. S místními lékaři si tady měl vyměnit zkušenosti z oboru.

"Dánsko je poměrně malá země a základ naší spolupráce je založen na spolupráci ministerstev, privátních společností a tak dále. Ten důvod, proč jsem přijel sem, abych se naučil, zjistil a předal zkušenosti," řekl Jakob Skaarup Nielsen - ředitel Healthcare Denmark.

Dánské zdravotnictví patří k pokrokovým například v oblasti digitalizace a vyznačuje se i nejkratší průměrnou dobou hospitalizace. K tomu byl v zemi zaveden nový systém, díky kterému nemocnice nejsou přeplněné. Efektivní uspořádání teď zaujalo i ředitele oblastní mladoboleslavské nemocnice Ladislava Řípu.

"Praktický nebo rodinný lékař jsou skutečným organizátorem zdravotní péče. To znamená, že praktický lékař zná své pacienty, zná jejich potřeby, zdravotní stav a on rozhoduje o tom, zda ten jeho pacient potřebuje specializační péči v nemocnici nebo nepotřebuje," řekl Ladislav Řípa - ředitel Oblastní nemocnice Mladá Boleslav.

Důležitou součástí dánského modelu, který má pomoci snížit počty hospitalizovaných pacientů, je pak také prevence. A právě to je teď prý také tématem Středočeského kraje.

"Je to jeden z pilířů, jak se jim podařilo překlopit ten poměr hospitalizovaných pacientů oproti pacientům, kteří se léčí v domácí péči. Náš program koalice na kraji je právě podpora domácí péče, a to jak v segmentu paliativní péče, tak ale i v ošetřovatelské péči a pracujeme na tom velmi úspěšně i s kolegou, který má na starost sociální věci," řekl Pavel Pavlík (ODS) - náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

V rámci jednání pak byla diskutována také například problematika digitalizace zdravotnictví, kde se například jednalo o zabezpečeném sdílení dat mezi praktickým lékařem a zdravotnickým zařízením.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu