• Načítám...
>

Plánovaný kutnohorský obchvat místní nechtějí

V městské knihovně v Kutné Hoře se sešlo vedení Středočeského kraje se zástupci Ředitelství silnic a dálnic, starosta města a starostové okolních obcí I místní občané. Společně vedli diskuzi o plánované výstavbě kutnohorského obchvatu.

Reklama

Kutná Hora by do budoucna mohla mít obchvat, který by odlehčil dopravě ve městě. V kutnohorské městské knihovně o tom diskutovalo vedení Středočeského kraje společně se zástupci Ředitelství silnic a dálnic a se starosty dotčených obcí i jejich občany.

"Já jsem to svolal na základě poptávky z obce Miskovice a nechtěl jsem z toho nikoho vyloučit, takže jsem pozval všechny starosty těch dotčených obcí, i toho plánovaného obchvatu i například těch přeložek silnice 2/125 a přišli i lidé, je z toho záznam, je z toho přenos," řekl Jiří Snížek (Piráti) - náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

Plánovaný obchvat by propojil silnici I/2 od Prahy s komunikací I/38 směrem na Kolín. Nová silnice by měla vést od obce Přítoky kolem Grunty a pod Kaňkem se napojit na křižovatku na Skalce.

"To je nějaký záměr, jak už zaznělo, ze socialismu, více než 30 let starý, který se pořád překresloval v těch územně plánovacích dokumentacích," řekl Jiří Snížek (Piráti) - náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

S výstavbou nového obchvatu ale řada obcí nesouhlasí. Za nepřijatelný ho označil třeba starosta Miskovic Petr Henčl.

"Není možné tam udělat to, co by způsobilo obrovský zápor půdy, obrovský zápor krásné krajiny a Kutné Hoře a těm dotčeným obcím by to nic nepřineslo. Žádný úbytek dopravy by se nerealizoval, jenom bychom tady přišli o obrovskou část krásné krajiny," řekl Petr Henčl (bez PP), starosta Miskovic.

A ani vedení sousedního Suchdola není z navrhované trasy obchvatu příliš nadšené. Největší obavy tady mají ze zhuštěné dopravy na silnici, která prochází středem městysu.

"Máme obavu z toho, že kamionová doprava bude projíždět přes Suchdol směrem na silnici I/38. Domnívám se, tam ta doprava bude účelově svedena tak, aby došlo k naplnění těch tabulkových kapacit pro oprávněnost vybudování obchvatu Kutné Hory," řekla Jana Rychlíková - starostka městysu Suchdol.

Na setkání v městské knihovně v Kutné Hoře pak k obchvatu zaznívala kritika i z řad občanů okolních obcí.

"Ten obchvat je plánovaný přírodním parkem, na jih od silnice I/2 je přímo v mapě vyznačený přírodní park. Na sever to tak není, ale je tam několik chráněných území, jsou tam historické prvky, které by tento obchvat musel nutně rozbourat," řekl Petr Václ - občan obce Miskovice.

"Vzhledem k tomu, že by nám to přetnulo nejhezčí pozemky, tak se mi to nelíbí. Další aspekt je pohled do té přírody, kde plánovaný obchvat by vedl kolem lokálních biocenter, například kolem rybníčku, kde se zastavují lidé, aby si odpočinuli," řekl Vít Procházka - statkář v obci Přítoky.

Ze setkání občanů a starostů obcí s vedením kraje zatím vyplývá, že obchvat pro místní obyvatele není potřeba a tak i podle náměstka hejtmanky Jiřího Snížka k jeho realizaci možná ani nedojde. Další veřejné setkání k této věci Snížek nevyloučil.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu