• Načítám...
>

U obce Choťánky probíhá demolice mostu

U obce Choťánky u Poděbrad na silnici 1. třídy číslo 32 právě začala částečná demolice mostu. Jde o důležitý dopravní uzel, po kterém denně projedou tisícovky aut a pod nímž vede železniční trať. Most je ale už více než třicet let starý a pomalu přestává vyhovovat, nahradí ho tak nový, moderní, s kvalitní izolací, který by měl vydržet až sto let. Bourací a stavební práce dopravu omezí jen minimálně a po mostě bude možné v omezeném režimu stále jezdit. Provoz vlaků pak bude omezen jen na pár hodin během noci.

Reklama

Silniční most u obce Choťánky u Poděbrad na silnici 32 I. třídy čeká kompletní rekonstrukce. Demoliční práce už jsou v plném proudu a na místo dorazila těžká technika.

"V současné chvíli za námi probíhá demolice 3. a 4. pole mostu, která probíhá strojně. Po ní bude následovat ve víkendových nočních výlukách na trati Kolín - Nymburk demolice 1. a 2. pole, která bude probíhat pomocí těžkých jeřábů," řekl Luboš Netolický - hlavní stavbyvedoucí.

S demolicí a následnou výstavbou mostu se pojí také dopravní omezení. Práce ale probíhají tak, aby se mohlo zároveň bourat a po mostu šlo v omezeném režimu dále jezdit. 

"Je tam už teď kyvadlový provoz na semafory a po té polovině mostě, která nyní není v demolici a není ve výstavbě, tak se bude jezdit a potom se to samozřejmě promění na druhou polovinu, bude se jezdit po nové půlce," řekl Jan Rýdl - mluvčí Ředitelství silnic a dálnic.

Pod mostem zároveň vede dopravně vytížený železniční koridor. Ani tam se ale cestující nemusí bát, že by práce nějak výrazně narušily provoz vlaku.

"Máme dohodu a sjednáno několik málo několikahodinových výluk tady na té trati a bude to vždy v nočních hodinách. To jsou hodiny, které využijeme k tomu, abychom takzvaně snesli tu část mostu, která je přímo nad tím koridorem," řekl Jan Rýdl - mluvčí Ředitelství silnic a dálnic.

"Další výluky potom následně budou pokračovat až na konci května, kdy už by se měla vkládat nová část konstrukce," řekl Luboš Netolický - hlavní stavbyvedoucí.

Most je starý více než 30 let, ale kvůli špatné izolaci do něj natekla voda a přírodní síly se neblaze podepsaly na jeho konstrukci. Cílem teď je postavit most nový, který by měl mít životnost až 100 let.

"Nová výstavba by měla začít začátkem následujícího týdne, to znamená po těch demolicích, které proběhnou přes tento víkend v nočních směnách, budeme domlouvat ještě příští týden a ten následující týden už by měla začít výstavba nového mostu," řekl Luboš Netolický - hlavní stavbyvedoucí.

Nový most by měl být připraven na následující zimní sezonu a tak by se ho řidiči měli dočkat nejpozději na konci října. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu