• Načítám...
>

V Konopišti uctili padlé americké letce

V podzámčí zámku Konopiště u pomníku amerických letců proběhl tradiční pietní akt, který připomněl osudy umučených a zastřelených amerických letců, kteří byli sestřeleni krátce před koncem druhé světové války. Na jejich počest položili účastníci akce několik věnců a jejich hrdinství si připomněli v rámci krátkého projevu. K vidění byla také dobová vojenská technika a vozidla nasazená americkou armádou během druhé světové války.

Reklama

Druhá světová válka patří mezi nejotřesnější zážitky novodobých dějin. Za šest let si vyžádala téměř 60 milionů mrtvých, z toho neuvěřitelných 40 milionů civilistů a 20 milionů vojáků. A právě na jejich počest, konkrétně těch amerických, kteří ve válce padli, se u pomníku amerických letců u zámku Konopiště konal tradiční pietní akt. 

„My jsme se tady sešli u příležitosti pietního aktu na památku devíti umučených a zastřelených amerických letců, kteří byli sestřeleni těsně na konci druhé světové války nad výcvikovým prostorem Benešov, což byl výcvikový prostor vojska SS,“ vysvětluje náměstek hejtmanky Středočeského kraje, Pavel Pavlík (ODS).

Od konce druhé světové války v roce 1945 už sice uplynulo téměř 78 let, přesto je ale stále důležité si tuto tragickou událost stále připomínat, protože kdo nezná minulost, je odsouzen ji opakovat.

„Je důležité vždycky identifikovat zlo, které někde vzniká a někde pořád je. Je potřeba vědět, kde je, je potřeba ho pojmenovat a je potřeba ho v začátku potírat, protože jakmile se to rozroste do takové nepříjemnosti, jako je například válka na Ukrajině, tak už je to pozdě,“ varuje náměstek hejtmanky Středočeského kraje, Jiří Snížek (Piráti).

Pietní akce se pořádá od 90. let. Ihned po Sametové revoluci se vybudoval pomník amerických letců v podzámčí zámku Konopiště. Hlavním pořadatelem je tradičně město Benešov za podpory Středočeského kraje.

„Kraj se pravidelně účastní této akce. Minimálně tím, že si vzpomeneme právě na americké letce, položíme věnec a součástí je i krátký projev,“ říká Pavel Pavlík (ODS), náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

Na vojenské akci byla zároveň k vidění dobová vojenská technika a vozidla, která byla nasazena ve druhé světové válce. 

„Je tady řada členů vojenských historických klubů, vidíme tady americkou techniku. Hlavním aktérem je Armáda České republiky, která bude mít na starost organizaci a pokládání věnců,“ uzavírá náměstek hejtmanky Středočeského kraje, Pavel Pavlík (ODS).

Pravidelný pietní akt v podzámčí zámku Konopiště znovu ukázal, že i v současnosti je třeba si stále připomínat to, co naši předci udělali a obětovali pro nás a naši svobodu. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu