• Načítám...
>

Rekonstrukce Hrabalovy chaty vyjde na 10 milionů

Hrabalova chata se otevře veřejnosti příští rok na jaře. Objekt by architekti zatím měli vrátit do původního stavu, v jakém byla v 70. letech minulého století, kdy v objektu žil a tvořil spisovatel Bohumil Hrabal. Rekonstrukce počítá s maximálními náklady do 10 milionů korun.

Reklama

Takhle vypadá chata, kde spisovatel Bohumil Hrabal napsal většinu svých knih. Objekt před dvěma lety koupil Středočeský kraj s cílem budovu zrekonstruovat a pro veřejnost zachovat v podobě, v jaké pamatovala slavného spisovatele.

"Naším cílem není vytvořit klasickou muzejní expozici, ale chceme vytvořit autentický interiér, který bude uchovávat genius loci toho místa," řekl Václav Švenda (TOP 09) - radní Středočeského kraje.

K budově se proto nebudou přistavovat žádné další objekty. Chatu chtějí architekti uvést do původní podoby ze 70. let, kdy v ní slavný spisovatel tvořil nejvíce.

"Držím model stávajícího stavu chaty Bohumila Hrabala a když se podívám na jeho jižní fasádu, tak nám zde chybí terasa a schodiště. Je to významný prvek celé chaty, všichni ho známe, byla vidět z branky, to znamená, že když šel někdo okolo, tak ho hned viděl. Když to pootočím na severní stranu, tak tam je zcela zásadní to, že nám chybí přístavek, který tam Bohumil Hrabal zbudoval," řekl Martin Čtverák - vědecký pracovník Ústavu památkové péče ČVUT.

Rekonstrukce Hrabalovy chaty v Kersku by měla středočeskou radnici přijít maximálně na 10 milionů korun. Celý projekt zpracovaly studentky Eliška Houdová a Jitka Zemanová. Obě z Ateliéru obnovy architektonického dědictví ČVUT, a to pod vedením Václava Girsy.

"Ten princip, kdy vstupujete do objektu a máte pocit, že jeho vlastník, v tomto případě Bohumil Hrabal, pouze na chvilku odešel na procházku, je fascinující. To opravdu mnohem silněji působí na návštěvníky než jakákoliv komplikovaná expozice, kde se vysvětlují nějaké věci na panelech," řekl Václav Girsa - vedoucí památkové péče Fakulty architektury ČVUT.

Do chaty by se po opravách měla přemístit část stálé expozice Bohumila Hrabala z Vlastivědného muzea v Nymburce.

"Jedná se o kachlová kamna, psací stroj a různý další nábytek. Objevili jsme truhly v garáži, máme toho zhruba 70 % na interiéru spodních místností a ten zbytek budeme doplňovat replikami," řekl Václav Švenda (TOP 09) - radní Středočeského kraje.

První návštěvníci by se do Hrabalovy chaty mohli podívat 28. března příštího roku, kdy bude budova slavnostně otevřena u příležitosti 180. výročí od narození slavného spisovatele.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu