• Načítám...
>

Čelákovice se po desítkách let dočkají obchvatu

Po více než osmdesáti letech se dočkají obyvatelé Čelákovic výstavby druhé části obchvatu města. Jeho délka bude necelé dva kilometry. Pokud půjde vše podle plánu, první auta po něm projedou v roce 2025.

Reklama

Dvanáctitisícové Čelákovice se dočkají silničního obchvatu města. Po více než osmdesáti letech čekání se místní obyvatelé dočkají odklonění tranzitní dopravy mimo centrum města, kterým denně projede průměrně v pracovní den osm tisíc aut.

"Město Čelákovice plánuje obchvat už od čtyřicátých let minulého století. To znamená, po osmdesáti letech jsme se dočkali realizace druhé etapy obchvatu. Ta první část byla v sedmdesátých letech a ta druhá bude zhruba do roku 2025 vybudovaná, zkolaudovaná a v provozu. Což je skvělé. My na to velmi čekáme, protože tranzitní doprava zatěžuje centrum města, zejména ulici Masarykovu a Mochovskou a tímto veškerý tranzit dostaneme z centra pryč," řekl Josef Pátek (ODS), starosta Čelákovic.

"Samozřejmě se vzrůstající intenzitou dopravy je nutné dostat tu dopravu z centra města. Větší města mají i větší možnosti, takže dnes tady byla podepsána dohoda o spolupráci mezi městem Čelákovice, Správou železnic a Krajskou správou a údržbou silnic. Myslím si, že to je dobrá cesta, kde město může pomoci s výkupem pozemků, protože tu lokalitu velmi dobře zná a má tam také své zájmy. Správa železnic v tomto případě má své zájmy v oblasti železniční infrastruktury a my jsme se jako Krajská správa a údržba silnic připojili s obchvatem města Čelákovice," řekl Karel Bendl (ODS), radní Středočeského kraje.

Celý obchvat bude mít necelé dva kilometry a bude napojen na ulici Mochovskou. Stavba má již od března vydané stavební povolení.

"Řešíme majetkoprávní přípravu akce. To je vždycky ta nejsložitější část, nedokážeme odhadnout, jak dlouho se to potáhne, jestli tam budou nějaké větší komplikace. Nicméně snažíme se vyjít vlastníkům vstříc a nabídnout co nejlepší ceny. Rádi bychom měli v letošním roce v létě tendrovou dokumentaci a začali v předstihu tendrovat tak, abychom byli připraveni s realizací na příští rok," řekl Aleš Čermák, ředitel KSÚS Středočeského kraje.

Výstavba silničního obchvatu je koordinována a navazuje na optimalizaci šest kilometrů dlouhého úseku železniční trati Čelákovice - Mstětice.

"My tady máme další ze série staveb mezi stanicemi Praha - Vysočany a Lysá nad Labem. Je to poslední z té série staveb, které my tady stavíme. Úsek z Čelákovic do Lysé je hotový, úsek Vysočany - Mstětice stavíme, ale s ukončením v letošním roce. Poslední z těch úseků je úsek Čelákovice - Mstětice. Tento úsek budujeme od loňského roku. Vycházíme si vzájemně vstříc s budováním zárodku obchvatu Čelákovic," řekl Mojmír Nejezchleb, náměstek generálního ředitele Správy železnic.

Pokud půjde vše podle plánu, projede obchvatem Čelákovic první auto v roce 2025.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu