• Načítám...
>

Ve Vrchbělé se pátralo po vzácném tořiči včelonosném

Tořič včelonosný je krásná, vzácná a kriticky ohrožená rostlina, která svými květy přímo vybízí k opilování hmyzem. V Česku tento druh najdete hlavně na Jižní Moravě, ve Středočeském kraji pak na Mělnicku. Před dvěma lety se ale objevila i ve Vrchbělé na Mladoboleslavsku v zarostlých prostorách za Hotelem Relax. A zatímco tehdy jich tam napočítali na osm kusů, loni to bylo už okolo šedesáti. A proto byli všichni zvědaví, jak se této rostlině dařilo napřesrok. Radní Středočeského kraje Jana Skopalíková (Piráti) proto vyrazila se skupinkou botaniků a ochránců přírody na průzkum.

Reklama

Kdo hledá, najde. Tak přesně v tomhle duchu vyrazila radní Středočeského kraje Jana Skopalíková (Piráti) se skupinkou botaniků, ochránců přírody a skautů na procházku za Hotelem Relax ve Vrchbělé na Mladoboleslavsku, a to s jasným cílem, najít co nejvíce tořičů včelonosných, této chráněné a kriticky ohrožené rostliny.

„Byly tady nalezeny zástupci Českého svazu ochránců přírody Klenice, se kterými dnes na té vycházce budeme. Ten první rok, co zde byly rostliny nalezeny, tak jich tu bylo nalezeno zhruba osm a v loňském roce jsme viděli rozšíření, bylo tu asi šedesát kusů, tak uvidíme na té vycházce, kolik jich tu napočítáme letos,“ vysvětluje radní Středočeského kraje Jana Skopalíková (Piráti).

Tořič včelonosný roste typicky na Jižní Moravě nebo ve středních Čechách na Mělnicku. Jedná se ale opravdu o velmi vzácnou rostlinu.

„Vzácná je tím, že je hodně závislá na mykorhize hubní, takže je poměrně vzácná i tou lokalitou, kde se vyskytuje, těch míst není tolik, kde se tato houba vyskytuje a kde dokáže i růst, protože potřebuje vápnité podloží a nesnáší minerální hnojení, takže minus, aby rostla, je poměrně hodně, takže těch míst, kde se opravdu vyskytuje, je v České republice všehovšudy asi dvanáct,“ říká předkyně ČSOP Klenice Milada Vrbová.

Český svaz ochránců přírody Klenice ve spolupráci s dobrovolníky oblast pravidelně kosí. Díky tomu tořičů včelonosných přibývá. 

„Protože ty tořiče zaprvé nesnáší průmyslové hnojení a zadruhé zarůstání té plochy. Proto se snažíme vždy každý rok větší plochu sekat a snažíme se o to, aby ty plochy zůstaly pestré, plné květin a motýlů. Zároveň tam budujeme i tůně, aby tam měli i obojživelníci svůj prostor. Snažíme se, aby to území bylo čím dál tím pestřejší a bylo biodiverzitní,“ uzavírá Milada Vrbová, předsedkyně ČSOP Klenice.

Zarostlé prostory za Hotelem Relax ve Vrchbělé připomínají v podstatě přírodní rezervaci. Louky jsou krásné, pestré, plné květin a vzácných druhů rostlin. Co se týče toho největšího favorita - tořiče včelonosného, tak ten se v místě solidně rozrostl a jestli tam loni napočítali okolo šedesáti kusů, letos to bylo rozhodně podstatně více. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu