• Načítám...
>

Hvožďany slaví vítězství v soutěži Vesnice roku

V obci Hvožďany na Příbramsku se slavilo. Vesnička pod Třemšínem totiž uspěla v krajském kole soutěže Vesnice roku a tak se rozdávala ocenění. Hvožďany ale bojují dál - chtějí uspět i v kole celostátním.

Reklama

Vesnička má středisková. Tak by se s trochou nadsázky dala nazvat obec Hvožďany. Obec ležící pod památným vrchem Třemšínem obdržela zlatou stuhu pro vítěze krajského kola soutěže o nejlepší Vesnici roku 2017. A i když má jen 800 obyvatel, je podle komise právě ona tím pravým leaderem ve Středočeském kraji, který ostatním ukazuje, jak plnohodnotný a pestrý život na venkově může být.

anketa

"Máme tady školku, školu, funguje nám tady dům s chráněnými byty pro seniory, provozujeme si čistírnu odpadních vod, vodovody," řekla Markéta Balková, starostka obce Hvožďany.

"To ocenění ta vesnice nedostává jen tak pro nic za nic. Pro ty lidi to znamená, že se tady dobře žije, že tady fungují služby," řekl Ivo Šanc, radní Středočeského kraje.

Na oslavy se hvožďanští pořádně připravili. Od rána pekli, stavěli, připravovali pódium i stoly a stánky s občerstvením. Jako ta pravá Vesnice roku se chtěli blýsknout v tom nejlepším světle.

"Musím říci, že dnes to tady bylo jako na malém mraveništi, kdy tady 70 lidí pomáhalo všechno postavit, připravit a napéct," řekla Markéta Balková.

Soutěže se mohly zúčastnit obce, města i městyse vesnického charakteru, které mají maximálně 7, 5 tisíc obyvatel.

"Samozřejmě Ministerstvo pro místní rozvoj jim k tomu rádo pomůže nějakou tou částkou za výhru, ale samozřejmě pro obce děláme mnohem více," řekla Klára Dostálová, náměstkyně Ministerstva pro místní rozvoj.

Hvožďany postoupily do celostátního kola této soutěže, jejíž vítěz bude vyhlášen 16. září. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu