• Načítám...
>

O 100 let zpátky se vrací zámek v Martinicích

Modelový příklad využití nemovité památky najdeme v Martinicích. Majitel zdejšího zámku zde pro veřejnost otevřel výstavu věnovanou stému výročí založení Československa. Kromě originálního prvorepublikového koloniálu si zde návštěvníci mohou prohlédnout dobové oblečení, předměty denní potřeby i nástroje používané tehdejšími řemeslníky.

Reklama

V případě obnovy památek vedení Středočeského kraje nejde jen o samotnou rekonstrukci, ale také o jejich využití. A to se přímo nabízí v případě, že jste majitel zámku a vetešník v jedné osobě zrovna v roce, kdy slavíme 100. výročí vzniku Československa. Majitel zámku v Martinicích tuto příležitost uchopil a záměry kraje naplnil po svém.

"Ze svého vetešnictví vybral exponáty a vytvořil výstavu, která je věnovaná řemeslům a obchodu první republiky," řekla Kateřina Pešatová, vedoucí Odboru kultury a památkové péče. 

"Je zde prvorepublikový koloniál. Nejde o repliku, ale je zde originál s originálním vybavením, které bylo před 100 lety," řekl Pavel Kuře, majitel zámku v Martinicích. 

"Je zajímavé vidět, jak spousta značek, které dnes nakupujeme v trochu jiných obalech, už existovaly před 80, možná 100 lety," řekl Karel Hořčička, radní Středočeského kraje.

Výstava ale není jen ke koukání. Jsou tu i prvorepubliková řemesla a s nimi související úkoly pro návštěvníky.

"V našich improvizovaných vitrínách vidíte různá řemesla. Vidíte, že zde není žádný popisek. To z toho důvodu, že jsou zde jenom čísla, aby děti mohly hádat, které řemeslo co znamená," řekl Pavel Kuře. 

Zámek v Martinicích patří k několika desítkám nemovitých kulturních památek, kterým chce kraj pomoci k novému životu. Často jde o zámky či tvrze, které byly dosud na okraji zájmu a tomu také odpovídá jejich současný stav. A přitom se mohou stát přirozeným společenským centrem. Majitel Martinického zámku k takovému oživení památky udělal první krok a za to dostal od vedení Středočeského kraje ocenění.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu