• Načítám...
>

Hořovický zámek otevřel nový návštěvnický okruh

Národní památkový ústav zahajuje na státním zámku Hořovice provoz návštěvnického okruhu, který byl před čtyřmi roky uzavřen z důvodu rekonstrukce. Návštěvnický okruh je rozšířen o nové instalace a dobové předměty.

Reklama

Od začátku letních prázdnin bude pro návštěvníky otevřená nová prohlídková trasa státního zámku Hořovice. Část zámku byla 4 roky uzavřena z důvodu rekonstrukce. 

"Ta rekonstrukce tady probíhá už mnoho let, nicméně poslední fáze se týkala především střech a odstranění dřevokazných hub, což byla tedy velmi náročná záležitost v objemu asi 27 milionů. Tato část začala v roce 2013 a byla dokončena v loňském roce. Současně s tím se připravovala i nová expozice pro návštěvníky reprezentativních pokojů," řekla Naděžda Goryczková, generální ředitelka Národního památkového ústavu. 

Návštěvníci zámku se v nově otevřené expozici mohou dozvědět něco o bývalých majitelích zámku, pánech z Vrbna a Bruntálu, a knížecím rodu pánů z Hanau. Připravena je i řada zajímavostí. 

"Už ten způsob řazení těch apartmánů je z dnešního poměru neobvyklý, např. manželé nesdíleli svoji manželskou ložnici. Každý měl svoje prostory. Na základě etikety se plnění manželských povinností vztahovalo právě k pánské ložnici, takže nechodil pán za dámou, ale dáma za pánem," řekl Libor Knížek, kastelán zámku Hořovice.

Při prohlídce uslyšíte mnoho skandálních historek ze života knížecího roku a uvidíte řadu pozoruhodných předmětů. 

"Např. stříbrné sousoší císaře Františka Josefa a jeho manželky, které bylo darováno našemu knížeti. Pak jsou tady třeba osobní fotografie všech členů rodiny, ne vždy na těch fotografiích vypadají tak krásně a reprezentativně, jako na těch portrétech," řekl Libor Knížek.

Kromě nově otevřené expozice můžete v Hořovickém zámku navštívit i místní zahradu nebo výstavu historických her a hraček.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu