• Načítám...
>

V Hořovickém zámku mají domov historické hračky

Ve státním zámku Hořovice můžete navštívit stálou výstavu Hry a hračky malých aristokratů. Hračky se vyráběly z kostí, dřeva nebo hlíny a ukážou velmi precizní práci dobových řemeslníků.

Reklama

Hračky šlechtických dětí z depozitářích českých hradů a zámků můžete vidět ve státním zámku Hořovice. 

"Výstava je rozdělena do několika částí. Jsou tady hračky pro holčičky, pro kluky, a potom hračky, které mají něco společného s pohybem - létáním, ježděním, plaváním a podobně," řekl Libor Knížek, kastelán zámku Hořovice.

Hračky staré několik stovek let jsou doslova uměleckým dílem zručných řemeslníků. 

"Hračky jsou zajímavé tím, že důsledně napodobovaly ten svět dospělých, nejen tvarově, ale i materiálově. Takže třeba v domečku pro panenky je nádobí ze skutečného stříbra, kuchyně se sporáčky, na kterých se dá opravdu vařit, a nebo na šicích strojích se dá skutečně i něco pro ty malé panenky ušít," řekl Libor Knížek. 

Na výstavě najdete několik zajímavých unikátních kousků.

"Třeba model domu ze 17. století, ten se skládá ze 4 místností. Zajímavé je na tom asi to, že se dochoval ve své původní podobě. Žádná z těch věcí se nejen nerozbila, ale ani neztratila. Ty děti si totiž s těmi hračkami už tenkrát směly hrát jen za odměnu. A takovým asi největším exponátem je potom model kolejiště od firmy Märklin, který je starý asi tak 100 let," řekl Libor Knížek.

Prohlídka stálé výstavy Hry a hračky malých aristokratů je s odborným výkladem. Až do konce září ji můžete navštívit každý den od úterý do neděle.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu