• Načítám...
>

Dny lidové architektury jsou v plném proudu

V Polabském národopisném muzeu v Přerově nad Labem byl zahájen druhý ročník Dnů lidové architektury Středočeského kraje. Součástí akce byl i křest nové publikace o středočeských lidových stavbách.

Reklama

Víkend s lidovými stavbami, bohatým programem a tradičními řemesly. Takové byly Dny lidové architektury. 

"Chceme hlavně dát velkou osvětu, aby lidé věděli, jak se žilo v 19. století. Toto k tomu slouží," řekl Miloš Petera, zastupitel Středočeského kraje.

"Je to 2. ročník. Při této příležitosti bude slavnostně představena a pokřtěna brožurka "Lidová architektura Středočeského kraje - severovýchod". Ta seznámí čtenáře a zájemce s lidovou architekturou této části Středočeského kraje," řekl Jan Vinduška, ředitel Polabského muzea.

Dále si diváci v rámci programu mohli prohlédnout tamní muzeum s odborným výkladem, podniknout putování za lidovými stavbami Nymburska, nebo si poslechnout folklórní vystoupení zdejšího souboru. Z lidových řemesel bylo k vidění hrnčířství, řezbářství, výroba ze skla a korálků, nebo také kovářství. Pro vaši představu, výroba jednoho železného komára trvá jeden den. Za kulturní akcí přijeli lidé hlavně z nedalekého okolí. 

anketa 

Cíl akce, upozornit veřejnost na fenomén historického vesnického stavitelství, které je, i přes značný úbytek v období druhé světové války, stále početnou a důležitou složkou venkovské zástavby, se podařilo naplnit.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu