• Načítám...
>

Zachrání nás ryby?

Ornou půdu ve Středočeském kraji ohrožuje masivní zástavba, díky blízkosti Prahy, asi nejvíce. Zároveň je to ale prostředí, kde se daří inovacím. A to nejen v průmyslu, ale i v zemědělství. Není divu, že právě tady najdeme jedno z možných řešení případné budoucí potravinové krize. A to na Nymbursku.

Reklama

"Toto je systém aquaponie. Aquaponie je chov ryb spojený s pěstováním zeleniny. Nakrmíme ryby, ta voda od ryb jde přes hrubý filtr, kde se nečistota od ryb, zbytky jídla a trus chytne do toho filtru. Potom tam máme nitrifikační filtry, kde žijí bakterie, které přemění ty nitráty, ty dusíkaté látky, na dusičnany, které umí spotřebovat tyto rostliny," řekl Bohuslav Škoda, majitel aquaponické farmy.

"Je to úplně něco jiného, než cokoliv, s čím jsem se zatím setkal. Na naší škole se nevyučuje nic podobného. Vidím v tom dobrou budoucnost, hlavně proto, že ta spotřeba vody je daleko menší. Té vody v přírodě opravdu ubývá," řekl Jiří Provazník, student ekologického zemědělství. 

"Aquaponie vznikla v Izraeli hlavně proto, že dokáže ušetřit ohromné množství vody. V tomto venkovním systému, který vidíte, dokážeme ušetřit 90% vody oproti normálnímu zemědělství," řekl Bohuslav Škoda. 

"Z pohledu, řekněme, selského rozumu, když vezmeme třeba vína, český chmel a podobně, tak jsou rozsáhlé výzkumy třeba i z Japonska na to, jak je možné, že je český chmel tak kvalitní, a většinou přijdou na to, že je to způsobeno půdou. A to samozřejmě tato urychlená výroba a produkce potravin pro lidi nenahrazuje," řekl Jan Vopravil, vedoucí oddělení Pedologie a ochrany půdy VÚMOP.

Otázkou ale je, jak moc bude podstatná chuť vína nebo chmele, až všechna pole dokončí svou proměnu v neúrodnou poušť.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu