• Načítám...
>

Nové Strašecí má unikátní Domov pro seniory

Nové Strašecí se může chlubit Domovem seniorů, který disponuje v Čechách zcela ojedinělou reminiscenční zahradou. Ta má za úkol procvičovat paměť seniorů formou vracení se vzpomínkami do mládí.

Reklama

Domov seniorů v Novém Strašecí má ve svém areálu zcela unikátní reminiscenční zahradu. Ta je určena klientům s Alzheimerovou chorobou a jinými formami demence.

"Podstata reminiscenční zahrady je v tom, že se snažíme klientům, kteří tady u nás jsou a mají různé poruchy paměti, dávat možnost vracet se částečně do toho běžného života," řekla Miluše Jůnová, ředitelka Domova seniorů. 

Díky těmto tzv. cílovým stanicím, kterými jsou např. pošta, obchod nebo nádraží, se klienti myšlenkově vrací ke vzpomínkám z mládí. 

"V podstatě je to cílová stanice, kdy se ve vzpomínkách individuálně s těmi klienty vracíme třeba do jejich cest, když v mládí, nebo v tom produktivním věku, cestovali, jezdili na dovolenou, vlakem k babičce, kamkoliv na výlety," řekla Miluše Jůnová. 

A právě díky těmto pozitivním myšlenkám klienti mohou trénovat svou paměť.

"Vracíme se neustále k tomu pozitivnímu. Tím pádem se snažíme nastartovat ten zbylý potenciál myšlení toho člověka a dali mu možnost toho, aby cvičil tu paměť a tu možnost toho být ještě co nejdéle samostatný v tom myšlení a péči o sebe," řekla Miluše Jůnová.

Díky této reminiscenční zahradě se stal Domov seniorů v Novém Strašecí u nás zcela ojedinělým.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu