• Načítám...
>

V Líbeznicích vyroste nová škola

V Líbeznicích se začíná stavět nová základní škola. Na projektu se dokázalo domluvit sedm obcí, jejichž děti budou školu navštěvovat. Obce sdruží finance a využijí i státní dotace.

Reklama

Poslední červencový den začala v Líbeznicích stavba nové ZŠ. Ta má být určena pro děti z celkem 7 obcí a poprvé se tu do školních lavic usedne už příští rok.

"Je to pro obce Bořenovice, Bašť, Líbeznice, Předboj, Zlonín, Novou Ves a Měšice. Předpokládáme, že by se ta kapacita měla pohybovat perspektivně někde kolem 500 žáků," řekl Martin Kupka, starosta. 

Kapacita současné budovy ZŠ v Líbeznicích není dostačující i přesto, že v minulosti byla několikrát rozšiřována. 

"V uplynulých letech jsme ji už dvakrát zvětšovali, ale bohužel, rozrůstající se obce generují spoustu nových malých školáků. Prostě jsme museli něco podniknout, protože už letos ty podmínky budou složité, bude se učit všude možně. Dokonce nebudeme mít sborovnu, pouze v improvizované podobě. Od příštího roku by ty děti už opravdu neměly kam jít," řekl Martin Kupka.

Celkově si stavba nové školy s 20 učebnami, kuchyní a jídelnou, vyžádá včetně vybavení 238 milionů korun. 

"Nejvýznamněji se na tom podílí státní rozpočet částkou 127 milionů korun. Deseti miliony přispěl Středočeský kraj. Těch zbývajících téměř 100 milionů korun, na to se právě skládají ty jednotlivé obce. To je myslím unikátní záležitost, že se podařilo najít dohodu 7 obcí, 7 celých zastupitelstev, na tom, že jdou do takového společného podniku," řekl Martin Kupka.

Nová škola bude mít kruhový tvar a svým rázem nebude nijak narušovat okolní krajinu. 

"Zároveň počítáme s tím, že bude zasazena do parku, který je tady i teď. On se ještě rozšíří a do budoucna by měl navazovat na zelený pás kolem obce. Takže bychom rádi, aby to byla škola, která bude zároveň dobře korespondovat s přírodou, bude příjemně zasazena do toho okolí a děti, které sem budou chodit, budou mít přírodu a stromy opravdu na dosah," řekl Martin Kupka.

První učebny nové ZŠ v Líbeznicích by se měly otevřít už s počátkem září roku 2019. Celá stavba pak bude dokončena v lednu roku 2020.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu