• Načítám...
>

Prezident Masaryk si zopakoval první cestu do Lán

Parní lokomotiva jménem Šlechtična přivezla v sobotu do Stochova u Lán zvláštní vlak. Dostalo se mu patřičného uvítání - šlo totiž o dobovou rekonstrukci prvního příjezdu prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka do Lán v roce 1921.

Reklama

Z důvodu velmi suchého počasí hasiči stále nepovolili jízdy parních lokomotiv. Proto v čele vlaku vezoucím T. G. Masaryka byla dieselová lokomotiva zvaná Bardotka. Tento typ lokomotivy jezdil v souběhu s parními lokomotivami a v 60. letech je na některých tratích nahradil. Z pražského Hlavního nádraží se speciální vlak vydal směrem k Lánskému zámku a představitel prvního československého prezidenta v něm nebyl sám.

"Cesta to byla úžasná, já se přiznám, že tímto směrem jsem vlakem ještě nejela, samozřejmě ten historický vagon, kterým jsem jela, byl velmi příjemný," řekla Jaroslava Pokorná Jermanová, hejtmanka Středočeského kraje.

"Jízda se mi líbila, bylo to poměrně dlouhou dobu, ten vlak jel přes hodinu a měl jsem možnost si opravdu v klidu prohlédnout, jak je ten náš kraj krásný," řekl Karel Horčička, radní Středočeského kraje.

Rekonstrukce přivítání prezidenta Masaryka se konala na stochovském nádraží. Poté se průvod vydal na dva kilometry vzdálenou trasu do Lán.

"Příjezd Masaryka do Lán se vydařil, myslím si, že návštěvníci jsou spokojeni, takže povedená akce," řekla Magdalena Elznicová Mikesková, ředitelka muzea T. G. M.

V okolí Muzea T. G. Masaryka v Lánech byl po slavnostním příjezdu připraven doprovodný program. Například koncert dixielandové hudby. Samotné muzeum bylo po dobu celého dne přístupno veřejnosti.

"Já jsem tady doma, já jsem zdejší exponát. Vše co mám na sobě je majetek muzea, tady jsem začínal s rolí pana prezidenta a cítím se tu jako doma," řekl Tomáš Kapsa, památkář, představitel T. G. M.

Lánské muzeum připomínající život prezidenta Masaryka navštíví ročně až 12 000 návštěvníků. Stovky jich přilákala právě rekonstrukce prvního Masarykova příjezdu vlakem. Ta se konala u příležitosti oslav 100. výročí od založení republiky. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu