• Načítám...
>

Včelaři v Novém Strašecí mají nové zázemí

Včelařský spolek v Novém Strašecí patří mezi jeden z nejstarších spolků u nás a ještě do nedávna neměl pro svoji činnost k dispozici žádné prostory. To změnilo vedení města, které poskytlo včelařům k užívání jeden z nejstarších domů ve městě.

Reklama

V Novém Strašecí je jeden z nejdéle působících včelařských spolků u nás. Funguje tu přes 110 let a ještě do nedávna neměl pro svou činnost k dispozici žádné prostory. Vedení radnice proto nabídlo včelařům k užívání téměř nejstarší dům ve městě. 

"Bylo nám líto ho zbourat, protože je to domeček z nejstarší zástavby. Tak jsme přemýšleli a přišli jsme na to, že bychom ho mohli pronajmout nějakému spolku. A s těmi včelaři se to úplně nabízelo," řekl Karel Filip, starosta. 

Včelařské kroužky pro děti byly jedním z podnětů pro získání domu. Ten sice prochází rekonstrukcí, ale včelaři v něm už teď mají potřebné zázemí ke své činnosti. 

"Začalo to tím včelařským kroužkem, kde jsme ve školním roce 2016/17 začali toto budovat hlavně pro účely včelařského kroužku, ale už se sem vešla i spolková činnost. Jsou tu schůze, jsou tu školení pro začínající včelaře, bude tady zázemí, kde si budou moci začínající včelaři vytočit med, kde budou moci zpracovat vosk, bude se zde prodávat regionální med," řekl Jiří Hubka, předseda včelařského spolku Nové Strašecí. 

Ačkoliv se to nezdá, tak proces výroby medu a včelařství celkově je poměrně náročné a včely je nutné vždy alespoň jednou týdně kontrolovat. 

"Musíte kontrolovat, stačí jen vizuálně, a podle toho poznáte, jestli je v tom včelstvu něco v pořádku nebo ne. Když se vám něco nezdá, můžete si to z vrchu otevřít, protože tam je taková fólie, takže přes to uvidíte. A když je v období snůšky ta vrchovatá sezóna, tak to chce opravdu jednou za 14 dní opravdu kontrolovat, jak jsou na tom s tou snůškou a ten med vytáčet," řekla Radka Štýbrová, vedoucí včelařského kroužku.

I přes náročnost je o včelařství velký zájem a během letošního roku se do kroužku přidaly 3 nové děti. Jejich počet tak dosáhl 14 členů.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu