• Načítám...
>

Lánský zámek otevřel své brány veřejnosti

Překrásné prostředí Lánského zámku i jeho vnitřní prostory byly na krátký čas otevřeny veřejnosti. Této příležitosti využily tisíce návštěvníků, kteří i přes horké počasí neváhali vystát až několikahodinové fronty k prohlídce.

Reklama

Letní sídlo českých prezidentů v Lánech se mimořádně otevřelo veřejnosti u příležitosti 100. výročí založení republiky. Naposledy se tak stalo před 6 lety, tedy v roce 2012. 

"Byly otevřeny reprezentační prostory. Lidé měli možnosti vidět prostory, ve kterých prezident republiky přijímá návštěvy, politiky, kde se odehrává protokolární život kanceláře prezidenta republiky," řekl David Šebek, tiskový mluvčí SPH.

Nejstarší písemná zmínka o Lánech je z roku 1392 a už tehdy zde stávala dřevěná tvrz. 

"Ta se změnila v renesanční zámek. Ten byl obklopený vodním příkopem. Ten zámek tehdy patřil Rudolfu II. Potom se změnil v barokní zámek, byl postavený např. zámecký kostel. Za Fürstenberků dochází v roce 1921 k prodeji zámku Československému státu," řekl Jaroslav Sojka, historik umění. 

Ve stejném období byl upraven na letní sídlo prezidentů republiky a ke stejnému účelu slouží do dnes. Už první prezident Masaryk si Lánský zámek velmi oblíbil. 

"Připomeňme nejčilejší pobyty T.G. Masaryka. Vždyť tady se cítil doma od roku 1921 do roku 1937," řekl Jaroslav Sojka. Za zmínku stojí i vzácný exemplář, který byl v Lánech k vidění. 

"Je to odlitek posmrtné masky T.G. Masaryka, který je ze sbírek Pražského hradu. Vytvořil to Vincenc Makovský, vynikající sochař, v tu noc po smrti T.G. Masaryka," řekl Jaroslav Sojka.

Zámecký park, založený kolem roku 1770 je široké veřejnosti otevřen vždy v sezóně od konce března do začátku listopadu 4 dny v týdnu za symbolické vstupné 15 korun. 

"Návštěvníci mají možnost vidět úpravu parků, kterou založili už šlechtičtí majitelé zámku, a kterou pak dotáhl ve 20. letech 20. století slovinský architekt Jože Plečnik, který pracoval pro T.G. Masaryka," řekl David Šebek. 

"Já vždy doporučují navštívit Lánský zámecký skleník. Nebo také přijít k rybníkům kde často rád sedával T.G. Masaryk. Je tam hezká ohradní zeď a v ní je 5 lvích hlav," řekl Jaroslav Sojka.

Lví hlavy symbolicky představují původní země Československa - Čechy, Moravu, Slezsko, Slovensko a Podkarpatskou rus. Prohlídka Lánského zámku stála určitě zato a pokud jste se tam nedostali, naplánujte si výlet do budoucna.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu