• Načítám...
>

Středočeský kraj přivítal velvyslance sedmi zemí

Hejtmanka Středočeského kraje má za sebou výjezd s velvyslanci. Na programu měli například návštěvu vědeckého ústavu Biocev a podívali se také do Centra sklářského umění v Sázavě. Podobnými výjezdy chce kraj ukázat své možnosti a otevřít se investorům.

Reklama

Sedm velvyslanců v čele s hejtmankou Středočeského kraje přijíždí do výzkumného ústavu BIOCEV ve Vestci u Prahy. Čeká je krátké seznámení s prací ústavu a exkurze po pracovišti. Během té se např. podívali do laboratoře, kde vyvinuli látku proti rakovině.

"Velvyslancům jsme vysvětlovali, jakým způsobem probíhá vývoj a jaká je cesta od objevu látky v laboratoři až ke klinickému hodnocení," řekl Lukáš Werner, vedoucí servisní technologické laboratoře BTÚ. 

Měli možnost se setkat také s výzkumným pracovníkem, který látku vyvinul. Ten návštěvníkům vysvětlil, jak látka po aplikaci funguje. 

"My jsme modifikovali, na konec jsme dali permanentní kladný náboj, který vtahuje tu naší látku do té rakovinové buňky a tu buňku zabije," řekl Jan Štursa, výzkumný pracovník BTÚ. 

Ústav spolupracuje s vědci z celého světa. S tím chtěl kraj velvyslance seznámit. 

"Já jsem potěšena, protože jsou tady velvyslanci velmi významných zemí, jako je Kanada, Německo, Francie, Maroko, které se tradičně účastní těchto akcí. Je tu také Jižní Korea a Mexiko. Chtěla jsem jim ukázat střední Čechy nejen z hlediska památek, ale také toho, že máme šikovné lidi," řekla Jaroslava Pokorná Jermanová, hejtmanka Středočeského kraje. 

Poté se celá delegace přemístila do Sázavy, kde velvyslance čekala exkurze v Centru sklářského umění, mohli se podívat na zachráněnou huť František a také si sami práci se sklem vyzkoušet.

"Měli jsme možnost vidět velice rozdílné aspekty práce ve Středočeském kraji. Právě jsme přijeli z místa, kde jsme mohli vidět nejmodernější technologie a výzkum biomedicíny a teď sklárny. Já osobně jsem fascinovaná prací se sklem, protože je to spojení českého umění a mimořádného řemesla, takže pro nás to byla skvělá příležitost," řekla Barbara C. Richardson, velvyslankyně Kanady v ČR. 

Kraj bude v exkurzích pokračovat. Podle vedení je to skvělá příležitost, jak se také otevřít případným investorům ale také ukázat, že naši lidé se dokážou prosadit i v zahraničí.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu