• Načítám...
>

V Kolíně budou po půlnoci méně svítit lampy

Světelnému smogu a vyšší spotřebě elektrické energie chce předcházet Kolín a tak v návaznosti na pokračující úpravy veřejného osvětlení ve městě sníží po půlnoci intenzitu pouličního osvětlení na polovinu.

Reklama

V Kolíně budou po půlnoci svítit lampy jen z poloviny a to v rámci pokračujících úprav veřejného osvětlení. 

"Máme jasně dané lokality, kde budou jaké typy lamp, kde tam bude jaké osvětlení, zda tam budou LED světla nebo sodíková světla. Zároveň přibudou i nějaké propojovací body, tzn. když bude výpadek proudu, tak zhasne co nejmenší část města a na základě této koncepce chceme další léta čerpat dotace z Ministerstva průmyslu a obchodu. Tento rok jsme je už získali a ten program je vypsán na 5 let," řekl Michael Kašpar, místostarosta Kolína.

Cílem nové koncepce veřejného osvětlení je nejen úspora elektrické energie ale také snížení tzv. světelného smogu. 

"Mělo by se to postupně týkat celého města. Nyní se to týká lokality zejména Zálabí s tím, že ta intenzita by měla být regulována podle toho, jaké bude vnější osvětlení, jak bude zapadat slunce a podobně. Ale obecně se budou ta světla ztlumovat nejprve o 25% a po půlnoci až o 50%," řekl Michael Kašpar.

Redukce intenzity osvětlení pomyslně rozdělila obyvatele Kolína na 2 tábory. Jedni se bojí zvýšené kriminality, druzí naopak nápad na boj se světelným smogem vítají. 

anketa

V letošním roce dojde k výměně ještě 400 světel a tak se v Kolíně častěji setkáte s typizovanými lampami, které jsou už nyní instalovány v ulicích v centru města.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu