• Načítám...
>

Jít vlastní cestou se vyplatí

Zemědělci ve středních Čechách samozřejmě slyší na finance a dotace stejně jako jinde. Ale najdeme zde i takové, kteří se o dotace a s nimi spojenou byrokratickou zátěž nezajímají. Prostě si našli svou vlastní, nezávislou cestu, která je dovedla k úspěchu.

Reklama

Na středočeských polích, kde se dříve pěstovalo obilí, brambory nebo pícniny, dnes roste třeba chřest, okrasné dřeviny nebo travní koberce. Rozmáhá se ovocnářství, zakládají se rozsáhlé třešňové sady, ve velkém se pěstují i maliny, ostružiny a hlavně jahody. Změna nastala i v chování spotřebitelů. 

"Dříve se, po roce 1989, pomalu utlumovalo naše zemědělství, tak se řada těch produktů ovocnářských a zelinářských dovážela. Proč se podle vás stalo to, že ten konzument se vrátil k té české produkci?" 

"Ono se sem pořád dováží spousta ovoce a zeleniny ze zahraničí. Ale ti zákazníci zjistili, že ta kvalita toho tuzemského je někde jinde. Že tím, že jedou k tomu farmáři a koupí si to ovoce nebo zeleninu přímo u něj, mají zaručené to, že ta čerstvost a kvalita je nejvyšší, co mohou mít," řekla Dagmar Hančová, spolumajitelka rodinné farmy. 

"Myslím si, že postupem času se ukazuje, že umíme vyrábět kvalitní české potraviny, že ve většině případů jsou daleko lepší než to, co se dováží. A že i naši lidé začínají na ty naše zemědělce nahlížet lépe," řekl Jaroslav Mikoláš, člen představenstva Regionální agrární komory. 

"Pro toho, kdo se rozhodne podnikat, není zásadní problém uplatnit se, protože spotřebitel velmi dobře slyší na tu českou produkci," řekl Martin Ludvík, předseda Ovocnářské unie ČR.

"Vy vlastně už dnes, když se podíváme na ten rozsah, děláte takovou zdatnou konkurenci supermarketům." 

"My si opravdu poslední dobou uvědomujeme, že je to velký boj s řetězci," řekla Dagmar Hančová.

A někdy nejen s nimi ale i s podvodníky.

"Když se sem valí kamiony polských jahod, když se budeme bavit třeba zrovna o těch jahodách, tak je to velký boj všech těch českých pěstitelů, protože z Polska se sem doveze kamion, který se u silnice lehce označí jako české jahody a ten konečný zákazník nemá možnost odhalit tento podvod," řekla Dagmar Hančová. 

Přes to všechno se naším pěstitelům v posledních letech daří. I když české zemědělství jako takové bude už patrně navždy jen vzpomínat na svou zašlou slávu, na nepřehlédnutelné lány obilí nebo plné kravíny a vepříny téměř v každé větší obci.

"V čem je podle vás budoucnost českého, přesněji středočeského, zemědělství?"

"My jsme ovocnáři a zelináři, tak jestli mohu mluvit o tomto oboru, tak budoucnost jsou určitě nové moderní technologie které ti pěstitelé musí přijmout a musí se s nimi naučit žít," řekla Dagmar Hančová.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu